Pages

Followers

Mana-mana jak lah

Lamak dah encarik bedio tok tapi lupak nak pa tajuk nya. akher nya ku temu juak. tok la lagu kegemaran time kecik-kecik dolok enjoy lah k sambil-sambil nunggu hapdet dari aku tek. ada ilham dah marek tapi tiba-tiba aku dilanda demam serta sakit palak yang mendelay luahan ilham terbabit eheh..






*Mahna mahna? click here

That's all pok!
tataratata~~

A Blast From The Past

Fastball's All The Pain Money Can Buy album cover






Tiba-tiba jak teringat band tok. tiba-tiba teringat zaman '90an. dah tua aku tok rupanya (walaupun umur agik 17, bok mok amik SPM bah eheh). First time aku dengar band tok time aku agik pom 1 pom 2 gya2 la, bapak ku mbak kaset nok direkodnya dari member nya, key collection kaset key engkah dalam kereta proton iswara femili eheh. boleh tahan juak taste muzik bapak aku owh. Pa gik layan jak lagu rah atas nun eheh. (*Sila "pause"kan atau "stop"kan Mixpod di sebelah kanan anda terlebih dahulu agar audio video yang dipaparkan tidak ber"overlapping" dengan audio Mixpod terbabit. arahan ini sebenarnya bukanlah tujuan untuk memperlekehkan serta memperkotak-katikkan saudara audio. hanyalah untuk menyedapkan telinga dan bigik kedaong mendengar))


Kedong ku tercerita pasal SPM tek, selamat menunaikan SPM aa ngan miak pom 5 nun, terutama sekali la ditujukan kepada adik rempuan ku yang bakal amik SPM klak.

aku bersama mak ku serta adik rempuan ku yang agak ngegeh eheh

That's all pok!
Tataratata~~

(500) Days of Summer (although it is rainny season)

Tok la cita ku diat minggu lepas, (500) Days of Summer;


After it looks as if she's left his life for good this time, Tom Hansen (ataupun Tom Heinsen ataupun Tom SEN) reflects back on the just over one year that he knew Summer Finn. Despite being physically average in almost every respect, Summer had always attracted the attention of men, Tom included. For Tom, it was love at first sight when she walked into the greeting card company where he worked, she the new administrative assistant. Soon, Tom knew that Summer was the woman with whom he wanted to spend the rest of his life. Although Summer did not believe in relationships or boyfriends - in her assertion, real life will always ultimately get in the way - Tom and Summer became more than just friends. Through the trials and tribulations of Tom and Summer's so-called relationship, Tom could always count on the advice of his two best friends, McKenzie and Paul. However, it is Tom's adolescent sister, Rachel, who is his voice of reason. After all is said and done, Tom is the one who ultimately has to make the choice to listen or not.





Rating untuk cita tok agak tinggi juak, 8.2/10 (berdasarkan rating dari http://www.imdb.com/). best juak la cita tok. nya bkn lah seperti cita centa yang lain.

"Boy meets girl. Boy falls in love. Girl doesn't."
"This is not a love story. This is a story about love."

**sebenarnya aku mok ngeso nama watak ya jak sebenarnya. kitak org ada sik watak dalam movie ngambik nama ktk org..?sekdaaaa..eheh :P. dapatkan lah cerita tok rah torrent ataupun direct download yg berdekatan eheh.

that's all pok
tataratata~~

Comic Attack

Menyamar


Dunia Nang Kecik 1


Dunia Nang Kecik 2


Aek Brrrr Kali nak eheh


The Little That You Think Of, The Lesser That You Can Do


Siney-Siney Pun boleh Tido


Thou Art The Retina of Mine


Aek Tenaga


bila gik aku mok polah comic strip kedirik owh eheh..


* Garfield was retreived from www.gocomics.com
* Zits was retreived from www.arcamax.com

Berita dari Persatuan Sapi Seluruh Melaya

SAPI MATI DIPANGKAK KILAT DUMM DUMM


KUANTAN - Seorang penternak, Mat Salleh Awang-gon, 58, bercadang mok nyual beberapa ekok sapinya pake beleh masa Hari Raya Aji bulan depan.

Namun, nya tang rasa sik nyaman ati pada waktu hujan deras malam ari marek sabila mendapati sebanyak 13 ekok sapinya sik pandey balit-balit ke kandang kedak biasa.

"Kadang-kadang sik la saya heran mun sidak balit aher. Mun balit aher ya tauk jak la apa keja sidak ya, main bol rah kampung sebelah lah ya. Kedak kampung tok sekda nemiak main bol kali."

Hanya pada kira-kira pukul 8 pagi marek, baruk la Mat Salleh Awang-gon menemui bangkei 13 ekok sapinya ya mati bergelimpangan dipercayai dipangkak kilat rah ladang kelapak sawit Perusahaan Pertanian Negeri Pahang, Kampung Pantai Sepat rah sitok.

Sekda tanda serangan haiwan pemangsa ditemu melainkan kesan angus rah jungor, jobor dan kaki kesemua haiwan ya tek.

"Saya dah berkira-kira maok jual sapi-sapi ya tek itu menjelang Hari Raya Aji."

"Sampei-sampei jak, saya terdiat lah sapi-sapi ya. Nang sekda urang lain gik, nang sapi saya, tangga sumpin sidak pun saya dah tauk bahh. Limak ekok jantan dewasa, limak ekok betina dewasa dan tiga anaknya gurin, tapi sik bernyawa,'' padahnya sambil nangis run-run ketika ditemu ari marek.

"Mun giya urang kampung makan manok dengan kari sapi dalam tin jak lah Ari Raya Aji tok kelak??" tambah nya dengan nada kesal. Hingus nya sik pandey berenti mengalir.

Mat Salleh lekak ya menghubungi Jabatan Perkhidmatan Veterinar nyuroh sidak menyiasat punca kematian sapi-sapi kesayangan nya ya.

"Pegawai veterinar padah dengan saya, sapi-sapi ya mati dipangkak kilat secara serentak ketika hujan ribut antara pukul 8 hingga 12 malam tadik, sikit gik mok jadi satey,'' padah Mat Salleh Awang-gon sambil mengusap-ngusap perutnya, tanda nya mengidam mok makan sate dagin.

"Saya dah mesan dengan dak sapi-sapi ya, pakey loarbib, tapi entingai jak daknya smua," padah Mat Salleh Awang-gon dengan nada geram.

Kelihatan dak nemiak gago nangga sapi-sapi ya mati. Sidak menyangkak sapi-sapi ya leput lekak isap gam. (Gambar kecik: Mat Salleh Awang-gon atau lebih gedik tunggah gogogon, peminat sapi cekelet.)




"Banyak kenangan manis saya dengan dak sapi-sapi tok walaupun bulan depan saya mengambik keputusan mok jual sapi-sapi manjak tok," ujar sapi, eh, Mat Salleh Awang-gon kepada wartawan.

***berita sebenar carik rah http://www.kosmo.com.my/

Apa Jadi Mun Blog Terbiar..?

DAH lamak juak aku sik polah update terbaru. tedah blog tok, terbiar jak. dah bertegar jadiknya. tp kedak biasalah, mun kita ninggal rumah kita sik berjaga macam-macam jak benda tumbuh atau nok datang, contohnya kedak semak samun dengan anai-anai. sik terkecualilah dengan blog aku tok. macam-macam jak aku temu. bah kita check rah dibah.....


lekak log in masuk ke blog terus ada binatang tok. tok la cencorot blog. boh terkejut. binatang tok nang besar. tapi nya sik ngaco orang. keburukan nya ada lah nya suka makan hurup X sampey Z dalam blog trakurang.


tok la ropa sebenar cencorot blog ya

sama seperti rumah-rumah biasa, labah-labah atau dalam bahasa tempatannya rah malaya, labe-labe, yang akan menjadi pengunjung setia ke tempat yang terbiar. kebaikan labe-labe dalam suatu blog ya adalah nya akan tolong menjaga keselamatan blog kita dari ancaman-ancaman seperti malapetaka gempa bumi serta hackers-hackers.


labe-labe tok berjaya menangkap Mr. Duey daripada mencurik bunga plestik rah blog aku tok..


tapi labe-labe tok nang laju membiak. katakanlah kita ninggal 2 minggu, sidak tok boleh menghasilkan sehingga 4 keturunan labah-labah jak. tapi sik perlu riso sebenarnya sebab ada kaum nomad dari vietnam barat daya akan ngabas blog takurang dan membeli labe-labe berkenaan. labe-labe ya adalah salah satu dari makanan ruji sidak ya. jual jak dalam setumpok RM 50, sidak sanggup bayar.


anak dara kaum nomad vietnam barat daya tok menjus jak bila disuruh mak nya nolong jual labe-labe goreng rah pasar sungai maong nun.


selain dari ya ada juak tumbuh-tumbuhan liar tumbuh bak cendawan selepas hujan. kenak tumbuhan liar ya tumbuh dengan galaknya? sebab tegar dari blog kitakurang menjadi pemangkin kepada pertumbuhan tumbuh-tumbuhan ya.



antara tumbuhan nok ada sitok adalah bunga ben, atau nama saintipik nya beniso crackae. biasanya bunga tok tumbuh mekar rah area header blog serta di sebalik link-link ke blog orang lain. bau bunga tok agak plain.tp bila dicabut, nya akan mengeras. rupa nang kedak roti keben, tapi sebenarnya bunga tok sik boleh dimakan. boleh mengakibatkan kuku tercabut menyebabkan kitakurang sik dapat bergaruk dengan nikmatnya.




roti keben??bukannnn..


para selebriti amat meminati bunga tok. banyak juak la dipakey untuk majlis-majlis rasmi seperti kawin, mesyuarat PIBG, mesyuarat Tupperware serta hiasan-hiasan rah Choice Supermall.
disebabkan kekacakan bunga tok tadik, nya telah mendapat sambutan, sampe sik menang tangan aku dipolahnya mala jak orang mok mengorder bunga tok secara pukal. aku pun malas mok layan, padah jak aku sekda kredit mok topup hanset eheh.


bunga tok nang sesuai digunakan ketika majlis perkahwinan, yang terbaru time dak duak asrap sinkley dgn cinta munga kasturi kawen.


ada sigek gik tumbuhan yang agak sinonim dengan blog terbiar, iaitu midin liar. midin liar tok biasanya tumbuh dicelah-celah comment, tempat mok log in account blog serta rah setting, khususnya rah area mok nukar layout.


boh rapat gilak aaa. sidak tok mgigit.

kitakurang nang sik digalakan untuk mendekati midin liar tok sidsebabkan sifat fizikal nya jauh berbeza dangan midin-midin kotemporari yang lain. tapi bila ada kesempatan untuk mendekati midin-midin liar ya tek, harus lah memuji sidak dengan lembut dan dilarang sekali mencemuh sidaknya. boh lupak embak makanan seperti dahfa serta kentang goreng pakey sidak makan.


ipah dimakan midin liar ariya time nya mok komen rah post aku yang paling latest time raya ariya. aku sik sempat mok nolong nya. iskk2~


kewujudan unta rah blog aku tok amat membingongkan diriku. tok bukan la unta liar tapi unta nok dikirum oleh pak usup taiyoob taem raya riya. unta-unta tok untuk anak-anak buah nya si titil, si tetty serta si ipah ogy pake sidak jalan raya. aku pun lupak mok pass dengan sidak bah unta tok. sekda masa bah. ada juak la kadang-kadang aku embak unta tok ke 7 Eleven malam-malam.


tindakan rudy merudik membelai bonggol unta pak usup telah membawa padah apabila unta pak usup memakan hampir separuh daripada utak rudi merudik.



pakaian hari raya unta bertemakan manusia labe-labe amat popular pada masa kini.


masa blog tok terbiar nak, ada speku yang madah blog tok berpenunggu, berhantu serta bermombok. aku pun pelik juak ada wujud juak antu rah zaman blog memblog tok. ada ariya sidak keruk antase dengan si titil poret-poret rah shoutbox yang sidak madah ada ternampak sosok-sosok aneh. jadi aku pun nekad bercampur ketakutan sikit-sikit saje mok mengesan kewujudan benda ya duak malam dolok. dengan berpandukan buku panduan manual "Meri kite melihet mekhluk-mekhluk superneturel", akhirnya aku dapat nangga makhluk-makhluk genetik terbabit.


makhluk-makhluk halus nok aku jumpa rah swimming pool blog aku tok.


mula-mula nang ngutik juak la nangga sidak tok. tapi lamak-lamak lekak nangga olah sidak yang nakal tetapi manjak tok polah aku senang dengan sidak. boh riso, sidak sik ngaco orang.



mm..ya jak la untuk kali tok..klak ada masa kitak urang gik bercerita tentang benda aneh nok kitakurang temu rah blog kedirik.


that's all pok!
tataratata~~



Selamat Hari Raya!!

di kesempatan ini aku mok mengucapkan selamat hari raya kepada kaum keluarga aku yang menyambut hari raya, rakan-rakan sahabat handai terutamanya rakan time aku belajar rah MRSM Kuching 98-02, kolej matrikulitas labuan 03-04,04-05 serta di Universitas Teknikal Malaysia Melaka 05-09. tidak lupak juak kepada rakan-rakan bloggers yang menjayakan kewujudan blog tok. boh lupak bank in duit raya rah bank rimo aku ahh kpd yang berhasrat mok polah amalkebajikan eheh..kuih2 raya ya send la ngan aku x pun tolong wakilkan makan untuk aku..maaf lah sikpat pg rmh2 ktkurg. raya tahun depan jak lah k..

owh lupak ku pak usup taiyoob kemsalam selamat hari raya..sapa2 nok nuntut unta k berjalan taem raya y boleh la nuntut dgn pak usup..


wajah pak usup taiyoob yang sebenar



that's all pok!
*pompompom bunyik merecun*

Fasting Month and Me

"aku mok kau posa seminggu. kiranya mencabar la. hadiahnya adalah roti john."


gya2 la dialog nya. aku pun ingat-ingat lupak. ya la cabaran yang diberik oleh sorang member perempuan ku. taem aku studi rah kolej matrikulasi labuan. mungki disebabkan darah urang mudak lah tek nak, so aku pun melaksanakan cabaran tersebut. aku sahor, sik makan dari terbit mentari sehingga terbenamnya mentari, diselang dengan aktiviti ke kelas, serta aku ada juak polah aktiviti seperti bermain street soccer bersama rakan-rakan. aktiviti berposa aku dapat dilaksanakan dengan agak cemerlang. setelah tamat hari cabaran, taem bukak posa ada urang anta nasik goreng ayam ngan aku.

eh..?aneh nak. "kenak gya crita kau", padah kitakurang tek.. haa..aku sebenarnya bukanlah dilahirkan sejak azali seorang islam. aku adalah melano non-muslim sebenarnya. so kiranya rah entry tok aku mok clarify something, sebab kitakurang pun sik kenal aku so sik mok menimbulkan kekeliruan.

so, berbalik cerita berpuasa tadik, pada mulanya aku sedikit kekok namun aku cepat adapt. mungkin aku seorang yang biasa hidup dengan kekeringan duit dan sentiasa berlapar menyebabkan aku sekda masalah untuk berposa sama. pelbagai jenis feedback aku terimak dari kawan-kawan. ada yang positif ada yang negatif. yang positif kedak "bagus lah kau kalah kamek urang" dan sebagainya. ada juak yang negatif seperti "kesian eh kau terpaksa ikut orang" or " ahh kau posa yangyok jak ya". namun yang sebenar nya aku nang polah apa yang orang polah time posa seperti kurang bercakap kasar atau yang tidak baik, memasukkan objek-objek ke rongga badan. tapi sik la 100% ku mampu ikut sperti membaca niat serta pergi tarawikh.

apabila dah tiba hari raya yang bakal disambut pada hari ahad tok klak maka dah 5 tahun aku berjaya berpuasa sehingga sebulan. best juak dapat merasai bulan posa tok bersama rakan-rakan seperti bangun sahur, masak-masak, turun ke bazaar ramadhan. agik ingat juak dolok aku dan member aku esan sahur makan mi bee hoon jenama pa ma campur kicap kipas udang dan paling ngeng sekali member ku sorang firdhaus beli setin kacang peas untuk sahur. samper hujung semester kacang peas ya sik dibukak. yang best juak time masak rah rumah sewa. yang dimasak 2 lauk jak, tapi jadi meriah taem member2 pegi beli kueh2 serta dengan kurma free yang boleh didapati rah stesen petronas berhampiran. aku nang suka mena la makan kurma. sama juak dgn pak usup ktkurang errkkk.

sedikit terkilan juak la, pabila posa tok rami yang berbelanja bukan-bukan untuk berbuka. beli banyak kakya membazir. then ada sesetengah orang ya berpuasa dari segi luaran namun kelakuan sik dijaga seperti klakar kasar-kasar, kuar perkataan sik sepatutnya, amal sik dilaksanakan dan banyak gik malas ku mok senaraikan.

posa tahun tok aku rasa sekejap jak maybe mungkin kali disebabkan aku terlibat menjadi peniaga roti john. so pengalaman yang baru la sebab belom penah gik berbisnes sedemikian rupa. bisnes ya ok la, ada nait turun sik la besar gilak keuntungan nya disebabkan jual rah area asrama student nak..perniagaan tatkala posa tok adalah sebagai pengenalan kepada stall kamekorang sebab aktiviti tok akan diteruskan lekak raya dengan inovasi terbaru serta menu-menu tambahah.


mm cerita-cerita aku berposa tok, ..........?time will tell.

tok jak la cerita akan pengalaman dirik. semuga posa kitakurang dengan aku sekali apat disempurnakan dengan jaya sekali eheh..raya dah dekat. dah prepare ktkurang tek?

that's all pok!
tataratata~

Mencari Rejeki di Bulan Puasa

JUH merungkai misteri kehilangan si SEN..

kehilangan si SEN bukan lah disebabkan pak usup taiyoob nunggah nya ke arabia. bukan lah juak nya jadi chef rak thai. bukan lah juak nya gago encarik kebaya k raya kelak. sik juak nya berjual kurma & popia unta. eheh

camtok juak la cita nya tek..si SEN ya start dari minggu pertama bulan posa ya tek gago juak bedagang roti john, adapun stall ya terletak mena-mena rah depan (or tepi) asrama ompuan miak UTeM. nama stall kamekorang adalah Roti John Opah Ganas. eheh..dianggotai oleh Bulat, Hakeem, Fadh dan si SEN.



hirisan serta cincangan lobak merah serta sayur kobis untuk dijadikan coleslaw untuk inti roti john. boh macam2, kalah coleslaw KFC. tapi tok bukan sayor nok aku curik dari Barn Buddy Facebook ya eh.

brader kelate tok jual nasik kukus manok goreng. nang nyaman la nasik kukus nya tok, hari-hari orang beratur meli.


tok la suasana yang sempat aku tangkap rah depan asrama ompuan ya. nang kebanyakan pengunjung ke sitok nang rami ompuan la.


suasana dari perhentian bas asrama tok. actually disekitar tok adalah pangsapuri tempat orang lain diam juak. rumah sewa aku pun dalam area-area tok juak.


haaa..tok la stall kamek orang tek. ada khemah juak sebenarnya, tapi sik dipasang hari ya. tok gambar first day. dari kiri Bulat, Hakeem, aku dan Fadh. (this picture was retreived from http://syafiqtaib.blogspot.com/)


hygiene sangat-sangat lah penting, ya la makey sarung tangan bagi memastikan kebersihan serta keyakinan pelanggan. yerrr..(this picture was retreived from http://syafiqtaib.blogspot.com/)




tok la kja mek orang petang-petang. kais petang makan sungkey, kais malam makan sahur errkk..

ada juak adik pak usup iaitu HusSEN Taiyoob mok nyuruh aku nyual kebab dagin unta dengan dagin dhab. kelak-kelak la aku pertimbangkan..errrkk!


tapi la...realiti sebenarnya kehilangan si SEN selama seminggu dengan tiba-tiba adalah disebabkan tok......apakah iteww?


sila perhatikan lampu kaler merah rah router ya dan sila tafsir kedirik..eheh..



eheh..mintak maap la kepada para rakan-rakan sekalian aku hilang tanpa khabar berita seperti roti keben, kejap ada, mun ilang susah dicarik. boh riso aku akan menghantui anda semula selepas ini. eheh.




nota palak tut: rindu juak ku beronline tok eh eheh. terharu juak sampey ada orang tercarik2.


that's all pok!
tataratata~

Perfecto!

Taem aku melompat dari sigek bedio ke bedio lain rah youtube alu la terjumpa bedio tok. sungguh menarek. kali ktk urang pasti terpegun



encik peter kita tok nya asal dari holland. nya nang suka polah cover lagu2 indonesia..semua best jak ku dgr..nya pun rajin juak datang ke indonesia, sebab nya tertarik kali..ada juak polah konsert ku dgr..

kelak la aku polah cover untuk lagu2 padang pasir..aku dah kenal pasti orang kita para bloggers tok yang amat sesuai sekali masuk dalam bedioklip aku ya polah tarian padang pasir.

ya jak lah dolok..aku actually ada benda mok dicerita, nantik bahan2 jak eheh..klak lah ku cerita..isok lusak kah..

nota palak tut: ada sik semenjak duak menjak tok pak usup taiyoob dgn adik nya ngabas ktk urang..lariikkkkkkkkkkkkkk!!!

Sepandey-Pandey Tupei Melompat Lah Tek Nak.....

AKHIRNYA bedioklip tok la aku tggu selama tok. kuar juak akhirnya. bok aku perasan. ktkurang tutup lok lagu rah tepi nun dan nangga la bedio tok. enjoy!





p/s: terima kaseh kerana memberi semangat dan concern kepada aku, sik kira dari komen2 takurang, ataupun dari mesej dari YM, berkaitan entry sebelum tok, "An Innocent Diary". boh riso aku try sikkan polah entry yang serious yang panjang berjela. aku knek tok aku sigek projek yang aku akan padah klak. tunggu jak tak urang heheh. akhir kata aku dah sehat semula dah terima kaseh sekali lagi.


that's all pok!
tataratata~

An Innocent Diary



28 Julai

*ringtone life in technicolor berkumandang*

Z: sen nak buat part time?

inesen sen: ok

Z: start khamis ni, jage pam 7, 8. masa 5petang sampai 10malam. keje hari rabu sampai sabtu, sebab senin selase ko ade kelas.

inesen sen: ok



Z kawan sekelas ku. famili sidak ada stesen minyak, company Caltex yang terletak di Taman Merdeka rah Melaka Bandaraye bersejarah tok. aku dah banyak kali berkhidmat di stesen sidak, terutamanya time dekat-dekat mok raya apabila ada pekerja sidak mintak cuti. biasanya aku akan bermain di posisi cashier. gaji lumayan juak, sebab time raya gaji akan meningkat sebanyak 3 kali ganda. aku biasa juak dengan famili sidak tok, kiranya aku tok kedak anak angkat juak la sebab time raya aku selalu ikut famili sidak beraya. dengan staf pun ok juak dimana sapa-sapa antara sidak sik lepas dari anokan aku heheh.

kali terakhir aku berkhidmat dgn sidak, aku polah part-time hujung minggu tahun 2007, tapi sebagai pump attendant rah luar. ada duak igek pam, iaitu pam 7 dan 8 akan dikhaskan untuk penunggang motosikal sak sidak sik beratur rah pam lain. sama jak kedak cashier, aku akan menerima duit dari customer dan aku akan tolong pamkan minyak ke kenderaan berkenaan. jadi pam lain akan disetkan oleh cashier rah counter dalam manakalajengking pam 7, 8 ya tek aku yang control direct dari pam ya.



30 Julai

aku termasuk lambat 10minit. duhal jam rah caltex sia laju 10minit ciss. dah diberik uniform aku pun start bekerja. aku bergandingan dengan seorang pakistan yang bernama Amanat, di bantu oleh Rasal, seorang Bangladesh. kejap jak aku tangkap polah kerja ya sebab dolok dah penah polah. sidak duak pun banyak assist aku dari segi pembelian melalui voucher, kad kredit yang sebelum tok aku sik penah polah time keja ya dolok. sistem pun ada berubah sikit.

tapi ada suatu kesedaran yang terpacul dari naluri dan sanubari ku. bila ku terkenang gaji kerja tok yang sikkan berubah, ku sedari makan gaji sik best. tiba-tiba jadi sik semangat bekerja.

pada jam-jam terakhir aku bermain-main dengan anak pusak.


pam 7 dan 8 yang berkenaan


Amanat (depan), zahid (belakang). duak2 dari pakistan

pusak tok tiba-tiba datang ke stesen ya. riso juak aku nangga tang ada di lenyek moto-moto rah siya. diengkah aku tempat lapang nok jauh dikit, tapi nya alu ekot aku ke pam. sampe abis keja nya mala jak ekot aku. mok mbak nya balit, tapi tiba-tiba nya ilang lekak aku abis ngitong duit.



1 Ogos
aku rasa suhu badan ku ada meningkat sikit. dada ku pun rasa ketat jak. palak kedak melayang, mengalami nausea dan emotion sickness jak malam ya. riso dah aku tok. musim penyakit nektok. dah la lebih kurang jak simptom. kerisoan aku terembak ke dalam mimpi.



2 Ogos

agik juak sik berubah lekak bangun tido. dada rasa ketat agik. rasa mok demam tp sik juak demam. sendi-sendi rasa sik best. malam ya aku dan housemate-housemate aku pegi main badminton. diharapkan reda la masalah ku ya tek bila dah bersukan. lekak berpeluh ya ada ok skit suhu badan tapi dada ya sendat jak rasa. time main tek ada juak rasa mok muntah.



3 Ogos

aritok sekda kelas, U tutup sebab ada kes positip H1N1. aku..?aku sik berubah. kembali keadaan sik selesa ya tek. aku ingat mok ke poliklinik jak aritok. tapi bangun akhir gilak ku ariya so malas la aku pg. esok jak la.



4 Ogos

aku nekad aku pegi jak. ingat mok pegi kol 2, tapi terlayap berchatting dengan rakan pembloggan rah YM. aleh-aleh ku turun ke poliklinik kol 4 petang, dengan berbekalkan 2 ringgit syiling jak.

time berinterview dengan doktor ya aku madah la perasaan aku. cerita ku segala-galanya. berharap punca dari jerebu jak kah. kakya doktor ya madah kali dari bau minyak. bok aku terpikir kakya ada mena juak la pa dipadahya. doktor ya pun memberik diskripsi ubat yang aku terpaksa telan untuk beberapa hari. mun sikda perubahan pegi jumpa nya balit la.

ketika menunggu mok dicheck oleh doktor


poster-poster yang menggelikan aku terutamanya H1N1


ubat-ubat yang aku harus telan



5 Ogos

aritok petang ya aku turun kedak biasa. malam tadik lekak aku makan ubat dada ok dah sik sendat gik. namun agik juak rasa sik selesa. palak agik juak berpusin skit, ariya aku keja sik senang duduk. nang sik selesa. nang mena la bau minyak ya efek sik bagus dengan aku. tapi dolok aku polah keja yang sama juak. dapat juak tahan. itok ku. aku bertahan sampe abis kol 10. balit ya aku nekad esok aku akan meletak jawatan.


keadaan yang berjerebu di sekitar taman merdeka. kelihatan rasal sedang berjalan-jalan (rasal laskar nama sebenarnya, dari bangladesh, sebutan nama nya seperti menunggah nama Russel Crowe)


kesesakan lalu lintas di taman merseka akibat ada jalan yang dinaikki air. area tok alu jadi jalan alternative. lekak hujan makin kuat jerebu, pelik aku.



6 Ogos

Masok ku kja, terkejut ku nangga staff semua makey mask. tegor ku,

"apsal smue macam muke transformers ni?"

"sampai hati cakap muke kitorang macam transformers." padah sorang staff jaga mart sia. heheh..

ibu bapa Z dgn si Z sekali sekda datang. adoh. giney mok meletak jawatan tok.
aku teruskan juak jaga pam. tapi bila dah masuk dekat-dekat kol 8 ya aku dah sik mampu mok polah keja gik. Amanat yang mengetahui terus nyuroh aku duduk jak, biar nya dengan rasal jak yang handle. aku ada la tolong sikit-sikit ngutip duit.

ibu Z datang juak time kol 9 ya then nya nunggah aku sebab dak staff lain pun tauk aku dah sik terkabier gik mok molah keja. aku madah hasrat ku dan ibu Z pun sekda pilihan juak takut klak time belajar alu terjejas.

.
.
.
.

diketika aku menaep warkah ini (15 ogos), aku telah hampir pulih seperti sediakala.

pesanan dari saya, jaga kesehatan kitak urang mena-mena di kalajengking tok musim jerebu dengan penyakit berjangkit. ada simptom-simptom sakit nok berkaitan pegi jak ke klinik/hospital. sik rugi bah. boh lupak juak makan ubat. boh kedak si tetty yang sik suka makan ubat.

masalahnya kinek tok di siney gik or caranya aku mok mencarik wang tambahan k menampung kehidupan aku yang sikda bantuan kewangan. sik mok aku mintak duit dari parent.

kisah penyelesaian nya mungkin akan dirungkai pada episod "An Innocent Diary" pada masa akan datang.


that's all pok!
tataratata~

Simple Mind Simple Thought


*apa??!!sik terang??click untuk penumbesaran


moral dari komik tok;
sik semestinya apa yang orang pikerkan sama dengan apa yang kita pikerkan. kadang-kadang orang ya piker benda-benda nok simple jak tapi kita indah yang berlebih-lebih.

lain-lain moral kitak urang boleh la nambah dik pun..selamat hari Raju, eh, Rabu..

that's all pok!
tataratata~


**Garfield® was retrieved from gocomics.com

Sorry, I Don't Speak Urdu

SEDANG enak-enak aku sedang mendengar lagu, tiba-tiba jak ada sigek YM (Yahoo! Messenger) id
meng"add" aku dgn nama shakeel shah. aku dengan sewenang-wenangnya approve jak.


shakeel0_9 (1:29:00 AM): hi (alu nya negor aku)

hehei_218 (1:29:15 AM): siapakah shakeel shah?

shakeel0_9 (1:29:45 AM): no my bhrother

shakeel0_9 (1:30:03 AM): asl pls

shakeel0_9 (1:30:03 AM): i am noshi (owh guna id adik/abg nya)

shakeel0_9 (1:30:12 AM): u form live

shakeel0_9 (1:30:52 AM): hello

hehei_218 (1:31:02 AM): who is this..?

hehei_218 (1:31:14 AM): from where u got my id..?

shakeel0_9 (1:31:26 AM): yahoo chat rooms

hehei_218 (1:31:39 AM): eh..? (aku terasa plek sebab aku sik penah pegi cne2 chatroom rah YM)

shakeel0_9 (1:31:47 AM): ye

shakeel0_9 (1:32:11 AM): your gamil account here (gamil??kamil??farid kamil??farid koi??eh melelat indah)

hehei_218 (1:32:29 AM): i didnt went 2 any chatroom

hehei_218 (1:32:42 AM): huh??

shakeel0_9 (1:32:59 AM): your id adulte chat room (yaahhh..nang ada aku pegi chatroom gya)

shakeel0_9 (1:33:20 AM): your frirend shifp me

hehei_218 (1:33:40 AM): what?

shakeel0_9 (1:33:57 AM): your friend ship me

shakeel0_9 (1:34:25 AM): best web site is maney make

shakeel0_9 (1:34:48 AM): asl psl

shakeel0_9 (1:35:06 AM): your femele and male

hehei_218 (1:35:24 AM): i never friend ship u..

shakeel0_9 (1:35:36 AM): ok

hehei_218 (1:35:41 AM): i think you'd been mistaken me 4 someone else..

shakeel0_9 (1:36:03 AM): ok

shakeel0_9 (1:36:27 AM): i am virey sexy girls (haha palak nya promote dirik sexy. sexy gik pusak Ms Tikot)

shakeel0_9 (1:36:37 AM): u have cam

hehei_218 (1:36:47 AM): huh..?

shakeel0_9 (1:36:56 AM): on web cam pls (alu nyuroh org mukak webcam..sik mok aku)

hehei_218 (1:37:04 AM): shakeel is a male name..

shakeel0_9 (1:37:28 AM): ye my brother name is shakeel

shakeel0_9 (1:37:40 AM): my name is noshi

shakeel0_9 (1:37:52 AM): u r form

shakeel0_9 (1:39:17 AM): you linke sex

shakeel0_9 (1:39:19 AM): sorry

shakeel0_9 (1:39:30 AM): u like sex (aaahhh sudahhhh)

hehei_218 (1:40:00 AM): where r u from noshi..?

shakeel0_9 (1:40:10 AM): uk (kau knal dgn oon kah yerrrr)

shakeel0_9 (1:40:20 AM): u

hehei_218 (1:40:30 AM): which part of uk..?

shakeel0_9 (1:40:50 AM): your muslim and non muslim

shakeel0_9 (1:40:59 AM): ok

shakeel0_9 (1:41:25 AM): pls send your pic me (hah..sik menjawap soklan, antap li pembulak)

hehei_218 (1:41:50 AM): haha..

hehei_218 (1:41:58 AM): sorry noshi..

hehei_218 (1:42:10 AM): im not going to do that (igt senang2 jak aku mok polah gya ka..?tang ada aku kenak superimpose klak)

shakeel0_9 (1:42:18 AM): wath

hehei_218 (1:43:04 AM): what do u want anyway..?

shakeel0_9 (1:43:32 AM): ok

shakeel0_9 (1:44:32 AM): pls best website $ make link send me (kakya alu mintak website polah duit..neyla aku ada)

hehei_218 (1:45:05 AM): i dont have such link..

hehei_218 (1:45:08 AM): sorry..

shakeel0_9 (1:45:20 AM): pls

shakeel0_9 (1:45:28 AM): pls:-* (kiss2 indah ciss)

shakeel0_9 (1:45:48 AM): my account is $5 u.s.a dollars (nya madah dalam account nya ada 5dollar jak..?)

shakeel0_9 (1:46:03 AM): pls make or dollars

hehei_218 (1:46:20 AM): what account..?

shakeel0_9 (1:46:32 AM): paypal account

hehei_218 (1:47:15 AM): oo..

hehei_218 (1:47:51 AM): how old
r u noshi..?

shakeel0_9 (1:48:13 AM): epaise good make $ website tihs site is band

shakeel0_9 (1:48:15 AM): no

shakeel0_9 (1:48:20 AM): 28 (ooo 28 tahun)

hehei_218 (1:49:10 AM): which website..?

shakeel0_9 (1:49:37 AM): epaise.com.pk

hehei_218 (1:50:21 AM): oo..

hehei_218 (1:50:28 AM): u r from pakistan

shakeel0_9 (1:50:36 AM): no

shakeel0_9 (1:50:43 AM): indian

shakeel0_9 (1:51:05 AM): my friend pakistan

hehei_218 (1:51:52 AM): so u now at india..?

shakeel0_9 (1:52:20 AM): yes (yaaaaaaaaaahhh..tadik padah kau rah UK..ptt la aku nanyak oon nya sik kenal kau)

hehei_218 (1:52:48 AM): oo..

hehei_218 (1:52:58 AM): u a male rite..?

shakeel0_9 (1:53:06 AM): no

hehei_218 (1:53:51 AM): so u are a shemale..? (aku coba mok ngenjen nya tok heheh)

shakeel0_9 (1:54:40 AM): no

hehei_218 (1:54:56 AM): so..?

hehei_218 (1:56:18 AM): a girl..?

shakeel0_9 (1:56:40 AM): yes

hehei_218 (1:56:45 AM): oo..

hehei_218 (1:57:26 AM): from where u got my ym id..? (saja tanyak balit)

shakeel0_9 (1:58:08 AM): yahoo chat room

hehei_218 (1:58:27 AM): which chat room..?

hehei_218 (1:58:36 AM): what is the name..?

shakeel0_9 (1:58:58 AM): adulte chat room (aduih!!palak kau)

hehei_218 (1:59:15 AM): when did u get..?

shakeel0_9 (2:00:18 AM): adulite chat room ok

shakeel0_9 (2:00:29 AM): saxy chat room

hehei_218 (2:00:43 AM): when, the time..?

shakeel0_9 (2:01:45 AM): after 2 hours (cako aku gi makan la time jangka masa ya tek)

hehei_218 (2:01:59 AM): why did u go to the chat room..?

shakeel0_9 (2:04:34 AM): ok

shakeel0_9 (2:05:32 AM): hello

hehei_218 (2:05:37 AM): yes

shakeel0_9 (2:05:48 AM): pls send link me help me (sik alah2 mintak link ya..sekda bah..mintak dgn AmirFX nun)

shakeel0_9 (2:05:58 AM): u have cam

shakeel0_9 (2:06:08 AM): pls on tha web cam

hehei_218 (2:07:02 AM): sorry i dont have the link..

shakeel0_9 (2:07:07 AM): ok

hehei_218 (2:07:17 AM): webcam..?

shakeel0_9 (2:07:33 AM): on tha wab cam

hehei_218 (2:07:34 AM): why u want me to turn on the webcam..? (kau mok nyuroh aku striptease dgn poledance ka..?)

shakeel0_9 (2:07:45 AM): pls on tha webcam

shakeel0_9 (2:08:28 AM): u like me (palak kau..ney tauk muka kau burok ka..)

shakeel0_9 (2:08:36 AM): my pic orignal

hehei_218 (2:08:39 AM): sorry im not a girl (trick jak tok)

shakeel0_9 (2:08:46 AM): ok

shakeel0_9 (2:08:48 AM): by (alu bye..nang la kau mok encarik ompuan sbnrnya,sbb aku blm mendedahkan jantina aku)

shakeel0_9 (2:08:59 AM): tomrro chat me

shakeel0_9 (2:09:29 AM): tomorro chat me

shakeel0_9 (2:09:41 AM): ok (sorry la sik hingin aku)

shakeel0_9 (2:09:54 AM): you on tha web cam

shakeel0_9 (2:10:09 AM): rapidshare k account kitne main mil ta hay (sudahhh..nya dah start mengereco dalam bahasa nya)

hehei_218 (2:10:19 AM): my web cam have some problem

shakeel0_9 (2:10:28 AM): ap k pass hay ya nahi hay

shakeel0_9 (2:11:02 AM): ap kass hay account rapiddshare k

hehei_218 (2:11:23 AM): hah?? (itok ku..nang sik paham pa dikerepak nya..)

shakeel0_9 (2:11:52 AM): kint ne dollars k mil ta hay

shakeel0_9 (2:12:28 AM): moje rapidshare k account lenahay is leya link mang ra ha hu paise bana k

shakeel0_9 (2:12:41 AM): ok

shakeel0_9 (2:12:43 AM): by

hehei_218 (2:12:54 AM): haha sorry i dont understand

shakeel0_9 (2:13:05 AM): ki u keya howa

shakeel0_9 (2:13:11 AM): urdu at ehay ap ko

hehei_218 (2:13:30 AM): sorry i dont speak urdu

shakeel0_9 (2:13:41 AM): movies dekh te ho ap yanahi

shakeel0_9 (2:13:58 AM): movies to like play

shakeel0_9 (2:14:02 AM): yes and no

shakeel0_9 (2:15:06 AM): u have k make $ dollars

shakeel0_9 (2:15:18 AM): your job (aieee nang ada kja aku indah)

shakeel0_9 (2:15:28 AM): this filed

shakeel0_9 (2:15:42 AM): ok by

hehei_218 (2:15:52 AM): my job to make $?

shakeel0_9 (2:16:01 AM): oooooooh

shakeel0_9 (2:16:06 AM): rele

hehei_218 (2:16:15 AM): no no

shakeel0_9 (2:16:44 AM): send me link i make $ maony 50 50 ok

shakeel0_9 (2:16:47 AM): done

shakeel0_9 (2:17:27 AM): your big hackir

shakeel0_9 (2:17:46 AM): hello

shakeel0_9 (2:17:54 AM): your big hackir (hackir?? pa nama ya..?jutawan fakir..?)

hehei_218 (2:18:03 AM): haha..

hehei_218 (2:18:06 AM): sorry..

hehei_218 (2:18:14 AM): not interested..(aku dah malas mok layan)

shakeel0_9 (2:18:18 AM): your hackir

shakeel0_9 (2:18:28 AM): ok by

shakeel0_9 (2:18:39 AM): to morro

hehei_218 (2:18:46 AM): ok bye2

shakeel0_9 (2:18:58 AM): i love u to

shakeel0_9 (2:19:07 AM): :-* ( alu ber ai lep u, alu ber kiss2..nakpa kata org tok..gelik i)

hehei_218 (2:19:47 AM): palak kau.. (aku dah ingga, moha dan sebagainya)

hehei_218 (2:20:01 AM): aku tauk kau tok olaki bah..

hehei_218 (2:20:04 AM): cako..

hehei_218 (2:20:14 AM): ne ndak kah kau oleh id aku kah..?

hehei_218 (2:20:16 AM): cako..

hehei_218 (2:21:36 AM): ndak alah2 mok mbulak org jak..

shakeel0_9 (2:22:40 AM): hello


kakya ada id yg lain coba add aku..nama nang nama org dari india nun, dipercayai si noshi/shakeel shah mpun aquintances. so aku sik approve dan engkah ke dalam ignore list. si noshi/shakeel shah tok aku delete dari list dan engkah dalam ignore list.


that's all pok~
tataratata~

Jangan Bunuh Bunga!

on one fine saturday

kering kering! *sound of a ringing telephone*

IneSEN: *yawning*

*titt* answer button pressed

sen: hello hello hello, coffee and milo

mayor: hey, is that you?

sen: yes, i am me. who am i?

mayor: you are mee kolok. your name is ineSEN you ngek!

sen: ahh..rite. thougt that i'm gerard butler.
so who is this calling me at this blindly nite

mayor: blindly nite your head. it's almost midday.

sen: owh, no wonder that my tummy is singing.

mayor: this is the mayor of DBKU. i'm asking you for a favor.

sen: what that i can serve u sir?

mayor: we have a situation.

sen: please proceed sir, i'm here bathing while hearing your blablabla.

mayor: are you naked?

sen: hell no. i'm wearing boxer's rite now, and why on earth you asking that question?

mayor: err actually i'm asking on behalf of my lovely secretary.

sen: owh..izit? *blushing*. send her my regards. after that try to ask her if she is free next weekend.

mayor: errr ok. you know that the the new Sarawak Dewan Undangan Negeri complex will open soon.


the new Sarawak Dewan Undangan Negeri complex


sen: yess *brushing teeth brush brush brush*

mayor: ..and many of our nation top rulers will be visiting here, in kuching.

sen: *gargle gargle ptuuuihhh!* you mean queen elizabeth? king of saudi arabia? burger king, sushi king?

mayor: no, no and no. i said, OUR NATION, our country, malaysia. malaysian's ayegowng, the state kings, the gavenors. they have a meeting here in kuching, at the same time the grand opening of the state complex.

sen: owh. rite. so what you want me to do?

mayor: most of this ruler had this one problem. they allergic to pollen, flower pollen. (pollen-debunga)

sen: whoaa. that's big problem man. there are a thousands of flowers scattered all over kuching. i know that planting flowers to beautify this city were not such a good idea. flowers are a mean creature, they eat lizards and geckos.

mayor: so that's why i need your expertize to seek and destroy all the flowers in this city.

sen: you mean, now?

mayor: yes, now. our CM had generously lend his private jet to transport you from melaka to kuching, but on one condition.

sen: on what condition?

mayor: he want you to get him a 2 dozen cracks of malaccan cencaluks.

sen: why on earth he want that much of cencies?

mayor: for family business i suppose.

malaccan cencies (cearncawrloques)

sen: oww. so what will i get after signing into this assignment.

mayor: you will get 5 years of unlimited supplies of kaybain's (keben) crackers

sen: i want for 10 years

mayor: ok, deal. the jet will be arrive shortly.

sen: ok. i will prepare my team.




upon our arrival to the city, our team, the seek and destroy project munger waste no time but have to act fast. this is a matter of national security. the kings lifes is in our hands.

me and my team, combining with the MBKS team, had try our best to destroy all existing flowers. we went to the critical area that known to be visited by these malaysia rulers in kuching such as the airport, the waterfront, choice supermall, the spring, swee kang and rokking centre near electra house. the team at simanggang also on stand by just in case if all the kings want to visit there too, most notablely to felicia f. ramzi's house.

flower-killing spree, one of the crew doing her job



during our destroying mission, some of the facebook and blog superheroes such as garbarn, towyowl best, ultraman macho and leech witchdoctor plkn try to stop us from killing all the flowers. in the end, these superheroes lost in their battle, killed by the flowers-killing spray.

all the fallen heroes that try to protect the evil flowers, but sadly all of them were lost, fallen from grace.



then the team reaches our final destroying venue, the DUN Complex


spotted, Lady Bunga, singing cheerfully "hatiku berbunga bunga.. :D", unaware of the arrivals of team seek and destroy project munger. (read as in Gossip Girl style)


sen: psssstzz! pssssstzz! spray munga lok..

Lady Bunga: jangannnnnnnnnnnnnnnnnnnnn soh bunga ya layukkk...aaaaaaaaa...gaban!! otomenn!!!!! tolonggg...ada
raksasa mok munoh bungaaaaaaa...

sen: arahan DBKU tok...psssstzz! pssssstzz!

Lady Bunga: oh tidakk..jangan jangan..kasihani lah bungaa.. :(

sen: report dgn datuk bandar DBKU..psssstzz! pssssstzz!

Lady Bunga: datuk bandar gik gago ngan mrr..sikpat mok repot ngannya dolok..ne gaban tok owhh...makin berleluasa raksasa tokk..huhu..

sen: la..kmk pkr nya gik gago dgn "Juh Kamboh"

Lady Bunga: kali juak owhh..adoh, sapa gik yang dapat tolong tok owhh..OTOMEN!

sen: owh..sekpa lah..ktk carik lok sapa2..kmk nyambong nyepray lok..psssstzz! pssssstzz!

Lady Bunga: aieeeeeeeeeeeeeeeeeee....brenti spray owhhh..spray aek baguss..............

sen: owh..alang2 mok ngabis racun tok..psssstzz! pssssstzz!

Lady Bunga: aieeeeeeeeeee..boh di abiss..nak klak tak sikda spray agikk..haaaaa..

sen: tok jak munga plg last kmk mok spray bah..munga2 yg lain dah pupus di kch..psssstzz! pssssstzz!

Lady Bunga: belom pupus gik lahh..ada rah dun sinun..hehehe..

sen: baruk jak abis dispray kmk..dah menteri xmok ada munga rah area DUN..

Lady Bunga: maok lahhhhhhhhhh...skati jak kitak sikmok uhh..bunga ada di mana mana.. :p



Lady Bunga then sings in her heart "hati sudah tidak berbunga lagi :("



sen: dah abis racun dah..kepak eh..

Lady Bunga: aaaaaaaaaa..tok suma salah kitakk..:'(

sen: dah2..boh nangis2..minum aek munga tok..tok jak yang ada kaitan dgn munga nok tggl..


then came Fieza Zaza, as cameo in this story..


Fieza Zaza: sapa molah hal tok?padah ngan kmk! ;P

Lady Bunga: sikmokkkkk..mek mok bunga bunga idup agik..pegi carik baja nunn... :( kak fieza, sen yaaaa.. adakah nya spray bungaaaaa... anok nya kak..huhu..


fieza zaza couldn't help ladybunga as she's also killed by the spray.

spraying the last piece of flower

so the assignment were accomplished. the kings were save. the opening ceremoy for the state DUN complex were fantastic, free from the trouble that might cause by the flowers.

as me and my team, we now having our time with a tons of kaybains crackers supplies.



THE END

  • the conversation between sen and Lady Bunga is actually were the real conversation in facebook, under Lady Bunga's status' "hatiku berbunga bunga.. :D" and "hati sudah tidak berbunga lagi :("
  • no flowers, kings, superheroes, ABCs, and kaybain's crackers were harm during the making of the story.


that's all poks~
tatarataa~

Redup-redup Mentari Di Hujung Minggu

Sejuk dan redup jak rah melaka tok. jerebu pun sekda gilak,kdak hari2 sebelum tok. bila terasa sejuk tok nang best mun dapat layan keduak-duak benda tok;



slrrrpp!! ahh~~

rakan baik kepada teh o panas. juga berkawan dengan encik kaya serta encik butter

Tolong post rah aku roti osborne lok. rindu ku eh. heheh..


gambar sampingan: aku merasakan AmirFX adalah watak panda dlm diari yang ditemunya ya. walaubagaimanapun beliau maseh lagi menafikannya.

That's all poks!~
Chowriaoww~