Pages

Followers

Epidemik terbaru

haha. dah lepas cgk paper, paper computer aided design. tinggal sigek paper gik k sem tok, entreprenuership

mmm..

semenjak menjak tok aku terbaca dengan terdengar dar berita pasal swine flu/swine influenza. pandemic tok telah menyerang seluruh donia. setakat pembacaan aku punca wabak tok adalah dari berpunca dari mexico daripada ladang-ladang babi, err dengan izin, milik company dari USA.


gambar tok sekda kaitan dengan perenggan di atas(*mungkin dialog sebenar)

err lupak mok madah translation dalam BM wabak ya, selsema babi, err dengan izin...

dilaporkan sampei hari marek rah mexico nun dah dekat 70 orang juak mati kenak wabak tok. nya kinek tok kira dah mengganti wabak avian flu/selsema burung yang molah masyarakat antarabangsa menjadi bingung. setiap airport2 x kira siney2 pun mala dah molah checking kepada sapa2 nok datang dari luar negara termasuk airpot malaysia.


selesema burung dah sekda gik laporan pasalnya (*mungkin dialog sebenar)


alat pengesan haba pakei mengesan sapa-sapa nok selesema. gambar tok di airport bangkok(*mungkin dialog sebenar)

tok gejala2 mun terkenak selsema tok:
"Gejala-gejala bagi selesema babi pada orang adalah dijangka menjadi menyerupai gejala-gejala manusia tetap selesema bermusim dan termasuk demam, kelesuan, kekurangan selera dan batuk. Sesetengah orang dengan selesema babi juga telah melaporkan hidung berhingus, sakit tekak, loya, muntah dan cirit-birit."


symptoms for swine influenza(click at image for clearer view)


haa..kdak biasa jak nak nya empun symptoms. tapi seperti yang telah dipadah oleh Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Datuk Ismail Merican, sekda gik tanda-tanda penyakit tok atau penyakit yang menyerupai swine flu tok. tp mun aku dah baca penyakit tok rasanya dah spread sampey ke korea jepun nun. ah dekat juak lah ya owh.

pakar epidemik dari Australian National University, Prof Paul Kelly madah kedak tok.
"selesema tok bahaya dikit dari selesema burung dolok ya. walaupun kurang mengakibatkan kematian tapi nya merebak cepat gik lak. cuak juak aku bah.hhhaaa...aaa..haaatchioouuu!!~"


Prof Paul Kelly dari Australian National University hensem ka sik??haha..

ya jak la pake cita aku hari tok. mok keterangan lanjut check jak newspaper online, wikipedia dengan saudara google. search dengan keyword swine flu or swine influenza


huh..sidak tok la punca penyakit tok..cis~~..

chowrioaw~

:reading::reading:

6 Orang Merik Komen Sambil Menggaruk Geruk:

f.i.e.z.a said...

hye..salam blogger :)
takut juak ngan penyakit tok.mudahan sik sampei msia oo.

[[h]]einsen said...

hehe salam blogger juak..

aok eh..harap2 x sampe ke ctok..dak kerajaan pun dah start polah pemeriksaan yg ketat kepada sapa2 nok datang dari luar negara sama ada rah airport or rah sempadan malaysia

khairul onggon said...

Bahya na juak... Lucu kali jak dialog babi ya.. oppss... dgn izin.. hehehe...

[[h]]einsen said...

bahaya2..rasanya mun cdak ya boleh klaka kdak ya agik lah bahaya hehe..

Ms.osha said...

bab 1..hehehe...sik pyh dgn izin aaa..hehehe... lawak juak baca dak dialog kat gbr ya...keep it up bro..=)

[[h]]einsen said...

hehe..pg mintak izin dgn penunggu gua hehe..thanks Ms.osha for dropping by..

*maksud kedua dropping adalah taik burung dan sbginya hehe boh manas hehe.."