Pages

Followers

Ken yu Sepik Inglees?

Akhirnya perintah bertindak untuk mengubah dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) nok dilaksanakan pada 2003 ya. pada masa yang sama, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan strategi untuk memartabatkan bahasa Melayu (MBM) serta memantapkan penguasaan bahasa Inggeris (MBI) di semua peringkat persekolahan.

Keputusan memansuhkan PPSMI tok dipolah lekak sidak perintah meneliti secara terperinci hasil kajian dan pemantauan mengenai dasar ya tek nok sik menunjukkan PPSMI sik dapat dilaksanakan dengan epektip, lekak mengambik kira keperluan sistem pelajaran rah sekolah-sekolah serta manfaat yang bakal diterima oleh golongan pelajar pada masa depan.

Apabila nya ditanyak sidak reporter dengan Harry Potter adakah keputusan tok adalah atas desakan politik, lebih-lebih lagik menjelang Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai pada 14 Julai tok kelak, nya menolak pendapatan sidak-sidak ya.


Muhyiddin Yassin ngeso laporan strategi memartabatkan bahasa Malaysia serta memantapkan pengajaran dan pembelajaran bahasa Inggeris di semua peringkat persekolahan..aikk??giney nya tauk dengan AmirFX dengan Su Ijamm owhhh..? (*mungkin dialog sebenar)


sementara ya tek rah Kuala Krai, Kelantan;

Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri Kelantan, Datuk Mustapa Mohamed, madah sokongan kaum kerabat guru dijangka bertambah sebab kebanyakkan sidak sik menyokong pelaksanaan PPSMI. nya ada madah juak dengan sokongan sidak tok dapatlah nulong meraih undi.

Dengan sidak guru ya tek ramei yang menentang PPSMI tok tek, nang diharap menar lah nya nok sidak tok akan berterima kasih dengan sidak perintah dengan memberik support masa pilihan raya ya klak.


Mustapa Mohamed tiba-tiba jak teringat dengan cikgu nya dolok. udah ndak kah nya ngirum kad hari guru hari ya owh..? (*mungkin dialog sebenar)


macam-macam jak sidak tok. aku pun malas mok mengulas banyak-banyak sebab aku pun bukan penganalisis politik nak. aku sekadar tukang ngenjen. walaupun aku tukang ngenjen, aku mampu juak memberik impomasi-impomasi berguna kepada kitakurang. yerrrrr mengangkat dirik sendirik.


at the end of this show, yerr, aku sisipkan sigek video clip k hiburan kitakurang semua, mungkin juak la cun juak dengan tema ku hari tok heheh..





that's all pok!
chowriaow~~

sumber rujukan
1. "Strategi martabat bahasa Malaysia"
http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Thursday/BeritaUtama/20090708233906/Article/index_html

2. "Pemansuhan PPSMI mampu raih undi: Mustapa"
http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Thursday/Mutakhir/20090709190931/Article/

22 Orang Merik Komen Sambil Menggaruk Geruk:

eMBuN_mALaM said...

nang kucu bideo yaaaaaa... terkenang dgn sorg member mdh dirik pandei omputeh tp ayat lintang pukang... muahahaaaaa...

[h]einsen said...

oh aszz embun;

haha..mun xpa bah..nya mok belajar..bljr dari mistake..yang penting biasa2kan dirik klaka..lamak2 pandey la..

Willie said...

Fedap ku ngan kementeria npelajaran. Asyik jak ngubah dasar pelajaran. Kui!@

Titil said...

Mek rasa okey apa blaja Metemetik ngan Saen lam BM. Jaman nemiak blaja k BM ria pun sidak turned out to be alright.

dukunlintah plk said...

nang boleh tahan impomasi berenjen dari tukang enjen.. menteri pun kenak enjen.. nang enjen sesah, enjen jait, enjen rumput juak kau tok owh ;p

Khairul Antasha said...

mun dah nama kaki enjen..nang abis benda nak di enjen nya...hehehe

mala jak bertuka2 dasar...huihhh..apa2 jak lah...xpasal2 menteri pn kenak enjen juak lam blog tok..hahahah...

SRISUFI said...

hahahaha

tetak besar nangga video ya...

mantap bro........

[h]einsen said...

oh Willie;

ntah la..mala jak mok tkr2..hobi sidak kali..heheheh


oh si Titil;

heheh..mena2..kita kan sama2 bljr k BM dolok..buku fizik kimia bio mod math dgn add math dolok makey buku fokus pelangi heheh..


oh dukunlintah PLKN;

haha..sama jak la dgn kau, kaki ngenjen juak..walaupun kita kaki ngenjen, tanggungjawab sosial pun boh lupak juak heheh..


oh Khairul Antasha;

ya lah..xkan mok ngenjen pasal ktk jak nak..klak2 ngenjen psl ktk gik heheh


oh SRISUFI;

hahaha..ya lah..nang ada sik pandey speaking english gya heheh..kmk carik video lain, terjumpa video tok..ya la alu mjadi pencetus post tok heheh..

Big Momma said...

what a bloody lovely and fresh new face that you got for your blog indeed!!!! (mesti baca kedak slang mr bean)

ha ha ha.... !!! kac nang kac!!

[h]einsen said...

oh momma penunggu dusun durian;

hehe..makseh2..hjg mggu ariya sekda kja bah..lgpun rasa mok polah layout yg up sikit heheh..

*wink wink* said...

duhal si [h]einsen tok kaki enjen..hee!nice blog!my pes time here.. =)

[h]einsen said...

oh si *wink wink*;

thank you thank you..it's a pleasure to have you here..please come here regularly so that you can be entitle to get a regular customer price for the product that we sell in this blog..hehehe..nang ada..

*wink wink ciken wing*

Felicia F. Ramzi said...

bila di plan untuk 2012, jdi isu agik, kenak lmbt gilak. mcm2 lh dak nya tok.

[h]einsen said...

@Felicia F. Ramzi

heheh..rah malaysia tok mun boleh smua la jadi issue..

Ida Athanazir said...

entah pa hal, but boring tengok muka muka menteri....

khairul onggon said...

kita tok dari sekolah rendah sampei menengah mala jak jadi tikus makmal pakei sidak ngetest sesuka ati sidak.. Bila trpaksa baruklah tukar lain gik contoh dlm kes tok.. dolok kemain gik mpertahankan isu tok, kakya demi kepentingan trtentu, sidak ngubahnya balit.. adoooyaaiii...

[h]einsen said...

@Ida Athanazir

ya lah..bcoz mala jak cerita pasal sidak2 jak setahun kebelakangan tok. action dari sidak pun kurang. mala jak berbalah-balah..

[h]einsen said...

@khairul onggon

ya lah..sllu nya sidak polah ya ada jak reason2 yg tersembunyi..

DaliaLiyana said...

i cant speak english....(dgn nada nagkuh nyer....ahhahaha...)

[h]einsen said...

@DaliaLiyana

owh so do i dalia..it's hard for me to speak and understand english..heheh..

Ivy Metaga said...

mst budak2 yg study ya bingung, kejap macam tok kejap macam ya kan kan kan..

[h]einsen said...

@6236959946378187661.0
mena ya ivy..betul3..heheh..