Pages

Followers

An Innocent Diary



28 Julai

*ringtone life in technicolor berkumandang*

Z: sen nak buat part time?

inesen sen: ok

Z: start khamis ni, jage pam 7, 8. masa 5petang sampai 10malam. keje hari rabu sampai sabtu, sebab senin selase ko ade kelas.

inesen sen: ok



Z kawan sekelas ku. famili sidak ada stesen minyak, company Caltex yang terletak di Taman Merdeka rah Melaka Bandaraye bersejarah tok. aku dah banyak kali berkhidmat di stesen sidak, terutamanya time dekat-dekat mok raya apabila ada pekerja sidak mintak cuti. biasanya aku akan bermain di posisi cashier. gaji lumayan juak, sebab time raya gaji akan meningkat sebanyak 3 kali ganda. aku biasa juak dengan famili sidak tok, kiranya aku tok kedak anak angkat juak la sebab time raya aku selalu ikut famili sidak beraya. dengan staf pun ok juak dimana sapa-sapa antara sidak sik lepas dari anokan aku heheh.

kali terakhir aku berkhidmat dgn sidak, aku polah part-time hujung minggu tahun 2007, tapi sebagai pump attendant rah luar. ada duak igek pam, iaitu pam 7 dan 8 akan dikhaskan untuk penunggang motosikal sak sidak sik beratur rah pam lain. sama jak kedak cashier, aku akan menerima duit dari customer dan aku akan tolong pamkan minyak ke kenderaan berkenaan. jadi pam lain akan disetkan oleh cashier rah counter dalam manakalajengking pam 7, 8 ya tek aku yang control direct dari pam ya.



30 Julai

aku termasuk lambat 10minit. duhal jam rah caltex sia laju 10minit ciss. dah diberik uniform aku pun start bekerja. aku bergandingan dengan seorang pakistan yang bernama Amanat, di bantu oleh Rasal, seorang Bangladesh. kejap jak aku tangkap polah kerja ya sebab dolok dah penah polah. sidak duak pun banyak assist aku dari segi pembelian melalui voucher, kad kredit yang sebelum tok aku sik penah polah time keja ya dolok. sistem pun ada berubah sikit.

tapi ada suatu kesedaran yang terpacul dari naluri dan sanubari ku. bila ku terkenang gaji kerja tok yang sikkan berubah, ku sedari makan gaji sik best. tiba-tiba jadi sik semangat bekerja.

pada jam-jam terakhir aku bermain-main dengan anak pusak.


pam 7 dan 8 yang berkenaan


Amanat (depan), zahid (belakang). duak2 dari pakistan

pusak tok tiba-tiba datang ke stesen ya. riso juak aku nangga tang ada di lenyek moto-moto rah siya. diengkah aku tempat lapang nok jauh dikit, tapi nya alu ekot aku ke pam. sampe abis keja nya mala jak ekot aku. mok mbak nya balit, tapi tiba-tiba nya ilang lekak aku abis ngitong duit.



1 Ogos
aku rasa suhu badan ku ada meningkat sikit. dada ku pun rasa ketat jak. palak kedak melayang, mengalami nausea dan emotion sickness jak malam ya. riso dah aku tok. musim penyakit nektok. dah la lebih kurang jak simptom. kerisoan aku terembak ke dalam mimpi.



2 Ogos

agik juak sik berubah lekak bangun tido. dada rasa ketat agik. rasa mok demam tp sik juak demam. sendi-sendi rasa sik best. malam ya aku dan housemate-housemate aku pegi main badminton. diharapkan reda la masalah ku ya tek bila dah bersukan. lekak berpeluh ya ada ok skit suhu badan tapi dada ya sendat jak rasa. time main tek ada juak rasa mok muntah.



3 Ogos

aritok sekda kelas, U tutup sebab ada kes positip H1N1. aku..?aku sik berubah. kembali keadaan sik selesa ya tek. aku ingat mok ke poliklinik jak aritok. tapi bangun akhir gilak ku ariya so malas la aku pg. esok jak la.



4 Ogos

aku nekad aku pegi jak. ingat mok pegi kol 2, tapi terlayap berchatting dengan rakan pembloggan rah YM. aleh-aleh ku turun ke poliklinik kol 4 petang, dengan berbekalkan 2 ringgit syiling jak.

time berinterview dengan doktor ya aku madah la perasaan aku. cerita ku segala-galanya. berharap punca dari jerebu jak kah. kakya doktor ya madah kali dari bau minyak. bok aku terpikir kakya ada mena juak la pa dipadahya. doktor ya pun memberik diskripsi ubat yang aku terpaksa telan untuk beberapa hari. mun sikda perubahan pegi jumpa nya balit la.

ketika menunggu mok dicheck oleh doktor


poster-poster yang menggelikan aku terutamanya H1N1


ubat-ubat yang aku harus telan



5 Ogos

aritok petang ya aku turun kedak biasa. malam tadik lekak aku makan ubat dada ok dah sik sendat gik. namun agik juak rasa sik selesa. palak agik juak berpusin skit, ariya aku keja sik senang duduk. nang sik selesa. nang mena la bau minyak ya efek sik bagus dengan aku. tapi dolok aku polah keja yang sama juak. dapat juak tahan. itok ku. aku bertahan sampe abis kol 10. balit ya aku nekad esok aku akan meletak jawatan.


keadaan yang berjerebu di sekitar taman merdeka. kelihatan rasal sedang berjalan-jalan (rasal laskar nama sebenarnya, dari bangladesh, sebutan nama nya seperti menunggah nama Russel Crowe)


kesesakan lalu lintas di taman merseka akibat ada jalan yang dinaikki air. area tok alu jadi jalan alternative. lekak hujan makin kuat jerebu, pelik aku.



6 Ogos

Masok ku kja, terkejut ku nangga staff semua makey mask. tegor ku,

"apsal smue macam muke transformers ni?"

"sampai hati cakap muke kitorang macam transformers." padah sorang staff jaga mart sia. heheh..

ibu bapa Z dgn si Z sekali sekda datang. adoh. giney mok meletak jawatan tok.
aku teruskan juak jaga pam. tapi bila dah masuk dekat-dekat kol 8 ya aku dah sik mampu mok polah keja gik. Amanat yang mengetahui terus nyuroh aku duduk jak, biar nya dengan rasal jak yang handle. aku ada la tolong sikit-sikit ngutip duit.

ibu Z datang juak time kol 9 ya then nya nunggah aku sebab dak staff lain pun tauk aku dah sik terkabier gik mok molah keja. aku madah hasrat ku dan ibu Z pun sekda pilihan juak takut klak time belajar alu terjejas.

.
.
.
.

diketika aku menaep warkah ini (15 ogos), aku telah hampir pulih seperti sediakala.

pesanan dari saya, jaga kesehatan kitak urang mena-mena di kalajengking tok musim jerebu dengan penyakit berjangkit. ada simptom-simptom sakit nok berkaitan pegi jak ke klinik/hospital. sik rugi bah. boh lupak juak makan ubat. boh kedak si tetty yang sik suka makan ubat.

masalahnya kinek tok di siney gik or caranya aku mok mencarik wang tambahan k menampung kehidupan aku yang sikda bantuan kewangan. sik mok aku mintak duit dari parent.

kisah penyelesaian nya mungkin akan dirungkai pada episod "An Innocent Diary" pada masa akan datang.


that's all pok!
tataratata~

21 Orang Merik Komen Sambil Menggaruk Geruk:

Titil said...

Oooooo. Patutla kedak lemah-lemah jak masa berYM ria o. Ololo tedahh. Nang ruti keben juak ubat mujarab k nyemboh tok. Katok nyoh Mak Datin Patin ngantar lima kotak. Keke. Dah okey dirik tek?

Rudy said...

biasalah bro..zaman belajar kenak kreatif carik duit..jadi cashier jak..sik gago kau nak berpam minyak...

pi bila ko tangar balit one day, pengalaman itu menjadikan kau seorang yang tabah..ehehe bermadah berhelah indah dah aku tok..

SEN said...

@Titil

heheh..time chat dgn ktk la terdelay g poliklinik ya tek heheh..klak kmk coba memeras ugut datin petin sekorga..btw kmk dah pulih seperti sediakala..thanks :D

SEN said...

@Rudy

heheh..aku dah byk try part time macam2..jaga kedei makan, storeboy..lom gik ku cita aku ngangkat guni gula 50 kg..tp pengalaman2 tok bla dikenang balit nang best la..heheh..

eMBuN_mALaM said...

hmmm... lak kmk mdh k... cara kmk time blajar dolok... tedah... take care k...

SEN said...

@eMBuN_mALaM

wah..ada juak tips..heheh..anyway thanks heheh..

AmirFX said...

omb.. Ada juak duhal cita kau kedak tuk... haha.. Nway, dolok marek pun aku penah juak keja cemya... Cuma aku ngangkat guni cabik kerin jak... Teka-teki... 50 kilo cabik kerin ngn 50 kilo gula ney berat gik?! haha...

SEN said...

@AmirFX

biasalah nak, uraeng bujaeng la katakan..survival mesti tinggi..

cheh..sama jak beratnya..tp mun ngangkat cabik ya, mun kenak mata nang mnangis jak la heheh..

fatin dalia said...

yalah ktk sen..kmk dh mesan, pam minyak ke tank..bkn pam ke hidung... *ckap byk pun sik gune...* yerrrr...ngenjen gik ktk sia..neyndak d berik tuhan cash..ampun..ampun,,,:p

*jaga kesihatan ya..kmk pun nak cita pengalaman kmk time study juak lah...kmk penah angkat guni kapas seberat 50Kg.. nok ney lebih berat antara 50kg kapas & 50kg beras? tekak teki indah...hehehehe

dukunlintah plk said...

mula2 ku maca cerita ko tok.. pasal part time job, extra income dan DADA RASA KETAT.. alu ku terpiker adakah sen mengambil pil hormon untuk membuat kerja part time itteww demi sesuap nasi?.. errrr harharharhar.. beysa lah time student sen.. *ku bok balit dr melaka, mun ku tauk ko di sia maok ku ngaro ko :p

SEN said...

@fatin dalia

hahah..tulaaah..ada juak..heheh..ssh kmk mok bayangkan ktk ngangkat guni kapas ya bah..agik mkn dpn hp pun malu, pa gik ngangkat kapas..

larikkkkk!

SEN said...

@dukunlintah plk

hahaha..pel ormon indah..sik sanggup i nyah, aww~

biasa la nak oraeng bujaeng carik duit dikpun heheh..aihh mun kau ada dtg time ya nang aku berik minyak free heheh..

KHaiRuL aNTaSHa said...

yalah ktk sen..udah di pdah...mok kmk ngulang gik ka kalimah itewwww... pam ke idung neyndak..

SEN said...

@KHaiRuL aNTaSHa

yaahhh..ya lah i malas..

Felicia F. Ramzi said...

kamek paling sik suka cium bau petrol. asal isi minyak, memang kamek tutup tingkap elak bau masuk dlm keta..mungkin bau ya nyebab sistem badan ktk kedak kenak racun kot..eheh apa2 pun get well soon..sik lamak gik mok posa, perlu ketahanan badan

SEN said...

@Felicia F. Ramzi

heheh..thanks..kmk dah sehat dah knek tok..dah sik nausea2 gik eheh..

Ivy Metaga said...

heheehehe..ingat apa lah tek innocent diary

bila ktk sebut ttg part time masa study, teringat pula ngan abg kmk yg dolok study di melaka juak, rajin nya molah part time juak...kmk plak sik pernah huhu

moga cepat sembuh sen..=)

SEN said...

@Ivy Metaga

heheh..rugi ktk sik pnh try polah part time..heheh

thanks..kmk dah sembuh dah.. :D

Anonymous said...

kak pisak lasuk idak angai...~~~

SEN said...

@Anonymous

yik bah..ndah lah kew pisak lasuk baih itew..eheh..

uncleawang said...

Alhamdullilah !!!you udah sehat :)
So mun balit Raya..jalan kat umah kelak?