Pages

Followers

Jangan Bunuh Bunga!

on one fine saturday

kering kering! *sound of a ringing telephone*

IneSEN: *yawning*

*titt* answer button pressed

sen: hello hello hello, coffee and milo

mayor: hey, is that you?

sen: yes, i am me. who am i?

mayor: you are mee kolok. your name is ineSEN you ngek!

sen: ahh..rite. thougt that i'm gerard butler.
so who is this calling me at this blindly nite

mayor: blindly nite your head. it's almost midday.

sen: owh, no wonder that my tummy is singing.

mayor: this is the mayor of DBKU. i'm asking you for a favor.

sen: what that i can serve u sir?

mayor: we have a situation.

sen: please proceed sir, i'm here bathing while hearing your blablabla.

mayor: are you naked?

sen: hell no. i'm wearing boxer's rite now, and why on earth you asking that question?

mayor: err actually i'm asking on behalf of my lovely secretary.

sen: owh..izit? *blushing*. send her my regards. after that try to ask her if she is free next weekend.

mayor: errr ok. you know that the the new Sarawak Dewan Undangan Negeri complex will open soon.


the new Sarawak Dewan Undangan Negeri complex


sen: yess *brushing teeth brush brush brush*

mayor: ..and many of our nation top rulers will be visiting here, in kuching.

sen: *gargle gargle ptuuuihhh!* you mean queen elizabeth? king of saudi arabia? burger king, sushi king?

mayor: no, no and no. i said, OUR NATION, our country, malaysia. malaysian's ayegowng, the state kings, the gavenors. they have a meeting here in kuching, at the same time the grand opening of the state complex.

sen: owh. rite. so what you want me to do?

mayor: most of this ruler had this one problem. they allergic to pollen, flower pollen. (pollen-debunga)

sen: whoaa. that's big problem man. there are a thousands of flowers scattered all over kuching. i know that planting flowers to beautify this city were not such a good idea. flowers are a mean creature, they eat lizards and geckos.

mayor: so that's why i need your expertize to seek and destroy all the flowers in this city.

sen: you mean, now?

mayor: yes, now. our CM had generously lend his private jet to transport you from melaka to kuching, but on one condition.

sen: on what condition?

mayor: he want you to get him a 2 dozen cracks of malaccan cencaluks.

sen: why on earth he want that much of cencies?

mayor: for family business i suppose.

malaccan cencies (cearncawrloques)

sen: oww. so what will i get after signing into this assignment.

mayor: you will get 5 years of unlimited supplies of kaybain's (keben) crackers

sen: i want for 10 years

mayor: ok, deal. the jet will be arrive shortly.

sen: ok. i will prepare my team.




upon our arrival to the city, our team, the seek and destroy project munger waste no time but have to act fast. this is a matter of national security. the kings lifes is in our hands.

me and my team, combining with the MBKS team, had try our best to destroy all existing flowers. we went to the critical area that known to be visited by these malaysia rulers in kuching such as the airport, the waterfront, choice supermall, the spring, swee kang and rokking centre near electra house. the team at simanggang also on stand by just in case if all the kings want to visit there too, most notablely to felicia f. ramzi's house.

flower-killing spree, one of the crew doing her job



during our destroying mission, some of the facebook and blog superheroes such as garbarn, towyowl best, ultraman macho and leech witchdoctor plkn try to stop us from killing all the flowers. in the end, these superheroes lost in their battle, killed by the flowers-killing spray.

all the fallen heroes that try to protect the evil flowers, but sadly all of them were lost, fallen from grace.



then the team reaches our final destroying venue, the DUN Complex


spotted, Lady Bunga, singing cheerfully "hatiku berbunga bunga.. :D", unaware of the arrivals of team seek and destroy project munger. (read as in Gossip Girl style)


sen: psssstzz! pssssstzz! spray munga lok..

Lady Bunga: jangannnnnnnnnnnnnnnnnnnnn soh bunga ya layukkk...aaaaaaaaa...gaban!! otomenn!!!!! tolonggg...ada
raksasa mok munoh bungaaaaaaa...

sen: arahan DBKU tok...psssstzz! pssssstzz!

Lady Bunga: oh tidakk..jangan jangan..kasihani lah bungaa.. :(

sen: report dgn datuk bandar DBKU..psssstzz! pssssstzz!

Lady Bunga: datuk bandar gik gago ngan mrr..sikpat mok repot ngannya dolok..ne gaban tok owhh...makin berleluasa raksasa tokk..huhu..

sen: la..kmk pkr nya gik gago dgn "Juh Kamboh"

Lady Bunga: kali juak owhh..adoh, sapa gik yang dapat tolong tok owhh..OTOMEN!

sen: owh..sekpa lah..ktk carik lok sapa2..kmk nyambong nyepray lok..psssstzz! pssssstzz!

Lady Bunga: aieeeeeeeeeeeeeeeeeee....brenti spray owhhh..spray aek baguss..............

sen: owh..alang2 mok ngabis racun tok..psssstzz! pssssstzz!

Lady Bunga: aieeeeeeeeeee..boh di abiss..nak klak tak sikda spray agikk..haaaaa..

sen: tok jak munga plg last kmk mok spray bah..munga2 yg lain dah pupus di kch..psssstzz! pssssstzz!

Lady Bunga: belom pupus gik lahh..ada rah dun sinun..hehehe..

sen: baruk jak abis dispray kmk..dah menteri xmok ada munga rah area DUN..

Lady Bunga: maok lahhhhhhhhhh...skati jak kitak sikmok uhh..bunga ada di mana mana.. :p



Lady Bunga then sings in her heart "hati sudah tidak berbunga lagi :("



sen: dah abis racun dah..kepak eh..

Lady Bunga: aaaaaaaaaa..tok suma salah kitakk..:'(

sen: dah2..boh nangis2..minum aek munga tok..tok jak yang ada kaitan dgn munga nok tggl..


then came Fieza Zaza, as cameo in this story..


Fieza Zaza: sapa molah hal tok?padah ngan kmk! ;P

Lady Bunga: sikmokkkkk..mek mok bunga bunga idup agik..pegi carik baja nunn... :( kak fieza, sen yaaaa.. adakah nya spray bungaaaaa... anok nya kak..huhu..


fieza zaza couldn't help ladybunga as she's also killed by the spray.

spraying the last piece of flower

so the assignment were accomplished. the kings were save. the opening ceremoy for the state DUN complex were fantastic, free from the trouble that might cause by the flowers.

as me and my team, we now having our time with a tons of kaybains crackers supplies.



THE END

  • the conversation between sen and Lady Bunga is actually were the real conversation in facebook, under Lady Bunga's status' "hatiku berbunga bunga.. :D" and "hati sudah tidak berbunga lagi :("
  • no flowers, kings, superheroes, ABCs, and kaybain's crackers were harm during the making of the story.


that's all poks~
tatarataa~

Redup-redup Mentari Di Hujung Minggu

Sejuk dan redup jak rah melaka tok. jerebu pun sekda gilak,kdak hari2 sebelum tok. bila terasa sejuk tok nang best mun dapat layan keduak-duak benda tok;



slrrrpp!! ahh~~

rakan baik kepada teh o panas. juga berkawan dengan encik kaya serta encik butter

Tolong post rah aku roti osborne lok. rindu ku eh. heheh..


gambar sampingan: aku merasakan AmirFX adalah watak panda dlm diari yang ditemunya ya. walaubagaimanapun beliau maseh lagi menafikannya.

That's all poks!~
Chowriaoww~

Language Exchange

Kali tok aku sik kan ngenjen takurang. aku akan mengajar serba sedikit bahasa ibunda aku iaitu bahasa melanau/melano. amat berguna untuk kitakurang meneckle gadis2 melano or jejaka-jejaka perawan serta budiman seperti aku. take note juak kepada dukunlintah plkn yang selalu terbang ke mukah mun sik salah ku heheh..

perhatian: semua tok adalah bahasa melano mukah. mungkin akan cukup berbeza dengan bahasa melano tempat lain. kami tidak akan bertanggungjawap sekiranya anda tersilap cakap dengan orang yang tidak sepatutnya, contohnya orang-orang burkina faso.

1. Subed/sibed = Buat/dibuat
2. Pisak/isak = Bermain/main
3. Ujik = pisau
4. misiek = masak
5. keman = makan
6. tuteng = minum
7. Nya'em = air
8. Siyen = Dia
9. Lo'yen = Mereka
10. Nou/new, kaau = Kamu, anda
11. Telou, telew = kita
12. kelou/kelew = kamu orang or dlm bahasa melaya korang
13. melou/melew = kami
14. Bawen = Tanya
15. Tuwad = Pergi/berangkat
16. Matai = Mati, meninggal dunia
17. Mesei = Gemuk
18. Gui/pegui, peden, den = Lihat or nampak
19. Pedeih = Sakit
20. Manah,tetawa = Ketawa
21. betijun/menujun, belajer/mengajer = Belajar/mengajar
22. kak = Jangan
23. nda = Tidak, bukan
24. ndabei/debei = Tiada
25. mamak = Kotor
26. Mengeing = Takut
27. paud,tayi (masa) = Lama
28. Sigah, sibuk = Bising
29. lebok = Rumah
30. Selurok = Gurau, main-main
31. tilieng, besilieng = Terbang
32. Ga'an/gan = Mana
33. Mana = Terpulang, tidak kisah
34. Pangai = Angin
35. Teba = Perigi
36. Tebak = Terhakis, calar
37. tudui = tidur
38. nasek = nasi
39. Dana = lama (kondisi, lawan kepada baru)
40. ba'ou/ba'ew = baru


Nombor/Kira-kira

Satu - Satu
Dua - Dua
Telew/Telou - Tiga
Empat/Mpat - Empat
Lima - Lima
Enem - Enam
Tujuk - Tujuh
Lapan - Lapan
Semilan - Sembilan
Pelu'en/Pu 'en / Sepulok - Sepuluh
Sebelaih - Sebelas
Dua belaih - Dua belas
Telew belaih - Tiga belas
Dua pulok - Dua puluh
Dua pulok satu - dua puluh satu
Seratuih - Seratus
Seratuih satu - seratus satu
Seratuih pelu'en/Seratuih pu'en - Seratus sepuluh
Seratuih dua pulok satu - Seratus dua puluh satu


warna

siek = merah
biruk = biru
kunieng = kuning
gadueng = hijau
kalaih = merah jambu
bilem = hitam




ya jak dolok owh..klak-klak aku nambah. kitakurang pun boleh bertanyak secara personal dengan aku. selain ya tek boleh juak bertanyak dengan saudara kenny de eduardo dos santos cunha bunchen. selamat berbahasa.


jejaka melano yang berkenaan



that's all pok,
chowrioaww~~



rujukan:

"Kamus Bahasa Melanau"
http://dalatportal.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=134
"[Loghat Sarawak] Melanau Mukah"
http://www.iluvislam.com/v1/forum/viewthread.php?forum_id=127&thread_id=14114&pid=207625

Frauds and Scams

Baru-baru tok inbox email aku dalam seminggu tok mala jak datang e mail kdak tok;


Subject:
Lucky Winner


Friday, July 17, 2009 11:36 PM
From:
"British National Lottery"
Add sender to Contacts
To:
info@bnl.org


Agent Name: Mr. Richard Carpenter
Tel: +44-7035-9129-03
Email: (richard.carpenter001@btinternet.com)

This is to inform you that you have been
selected for a cash prize of
£1,200,000 (British Pounds) held on the 10th
of june 2009 in London Uk.

1. Name:
2. Address:
3. Country of Residence:
4. Telephone Number:
5. Age:
6. Occupation:


tok adalah lottery scam or fraud di mana sidak-sidak tok akan ngantar e-mail madah kita menang loterry. ada duak gik nok awal, dari irish loterry online kah tp aku dah buang. so tok dah datang kali keempat tok dari lottery yang berlainan, rasa-rasanya best juak ku mok kongsi.

adapun mula-mula dolok aku berasa takjub serta sedikit gembira menerimak e mail berkenaan. sapa tauk mena-mena nak. namun aku terasa sedikit was-was bila keterangan nya sik jelas, alamat email nya tang pelik, serta antap gilak nya empun grammatical error. aku pun search rah saudara google. then nya madah kdak tok la,

"ngek juak kau tok. bulak jak ya. boh cayak mantak-mantak. kau kenak bulak lak. sekda sidak gaban gagah dengan datuk seri s. amirvellu nulong kau klak..ngek juak"

yahh..alu di"ngek" nya aku google tok. sikit gik mok ngempas laptop toshiba tok. tapi mun aku ngempas, klak sekpat ku mok mengenjen agik.

ya la mena juak. sik penah-penah gik ku meli tiket lottery apatah ke london. boh kata london, lunduk pun dah lamak sik pg, paling last time aku derjah satu dolok.


tapi ada sigek gik scam yang aku terimak. bunyiknya kdak tok;


Subject:
CONFIDENTIAL BUSINESS PROPOSAL?

Thursday, July 16, 2009 10:51 PM

From:
sediq marin"

To:
..@yahoo.com


FROM THE DESK OF MR SEDIQ MARIN
AUDITING AND ACCOUNTING SECTION OF
BANK OF AFRICA (B.O.A)
QUAGADOUGOU BURKINA-FASO
WEST AFRICA.



Dear Friend,

I know that this email will be a big surprise to you, But I want you to calm down and read very carefully

I am Mr Sediq Marin, the director in charge of auditing and accounting section of Bank of Africa (BOA) Ouagadougou Burkina-Faso West-Africa with due respect and regard. I have decided to contact you on a business transaction that will be very beneficial to both of us at the end of the transaction.

During our investigation and auditing in this bank, my department came across a very huge sum of money belonging to a deceased person Mr.Emmanuel Etukudo who died on May 2nd, 2004 in a gassy car accident with his entire family on there way back from Bobo-Dioulasso the formal capital city of Burkina-Faso, and the fund has been dormant in his account with this Bank without any claim of the fund in our custody either from his family or relation before our discovery to this development.

The said amount was U.S $9.8M (Nine million eight hundred United States dollars). As it may interest you to know, I got your impressive information through yahoo search on foreign business relations here in Ouagadougou Burkina-Faso. Meanwhile all the whole arrangement to put claim over this fund as the bona fide next of kin to the deceased, to get the required approval and transfer this money to a foreign account has been put in place and directives, and needed information will be relayed to you as soon as you indicate your interest and willingness to assist me and also benefit your self to this great business opportunity.

In fact I could have done this deal alone but because of my position in this country as a civil servant (A Banker), we are not allowed to operate a foreign account and would eventually raise an eye brow on my side during the time of transfer because I work in this bank. This is the actual reason why it will require a second party or fellow who will forward claims as the next of kin with affidavit of trust of oath to the Bank and also present a foreign account where he will need the money to be re-transferred into on his request as it may be after due verification and clarification by the correspondent branch of the bank where the whole money will be remitted from to your own designation bank account.

I will not fail to inform you that this transaction is 100% risk free. On smooth conclusion of this transaction, you will be entitled to 40% of the total sum as gratification, while 60% will be for me. Please, you have been advised to keep "top secret" as I am still in service and intend to retire from service after we conclude this deal.

I will be monitoring the whole situation here in this bank until you confirm the money in your account and ask me to come down to your country for subsequent sharing of the fund according to percentages previously indicated and further investment, either in your country or any country you advice us to invest in. All other necessary vital information will be sent to you when I hear from you.

I will be expecting to hear from you soonest.

Have a nice day

MR Sediq Marin.


huh..nang ada..mun la mena, rajin juak sidak rah aperika nun mok merik duit ngan aku..pa kah reti. mun la mok merik bagus merik dengan kaum-kaum sidak ya jak. sidak merinsak gik dari aku bah walaupun aku dirikpun kadang-kadang sik cukup makan. tp ya lah, udah nama scam nak. sidak tok akan randomly merik dengan sapa-sapa jak. tapi lucu juak la bila dikenang. nang ada aku dikaitkan dengan orang aperika.

sambil-sambil ya aku saja-saja mok encarik maklumat sikit pasal burkina faso tok. ada sigek gambar dari encik google yang aku mok kongsi



tok adalah gambar persatuan pulei-memulei seluruh burkina faso. kenak muka sidak tok ada nok aku kenal owwhh..??nok duduk depan-depan ya adalah pemimpin tertinggi persatuan ya. (click untuk tumbesaran)


that's all pok,
chowriaow~

Mind If I Watch Your Back?

Minggu lepas rah Italy ada persidangan negara-negara G8 (negara-negara maju yang mengandungi Canada, France, Germany, Italy, Japan, Russia, the United Kingdom, and the United States). ada pun ada sigek gambar dan video telah tersebar diseantero dunia akan olah duak urang pemimpin terbesar rah planet bumi tok.

yohhh! pa ditilit takduak ya kah..? (*mungkin dialog sebenar)

ya lah olah sidak tuk tek. ya la sekeping gambar dapat menceritakan pelbagai cerita, sik kira yang sebenar atau dienjen urang.


nok duak ekok ya sik perlu la aku cita. nok ditangga obama ya adalah delegasi dari brazil yang bernama mayara tavarez, berumur 16. nya adalah aktivis yang memperjuangkan nasib kanak-kanak di bawah umur.


tapi tangga jak rah bedio tuk dan coba nilaikan serta bandingkan dengan gambar ya tek.



mungkin juak la nya mok diat, mungkin nya sik. tapi tulah juak nicholas sarkozy ya, kali juak nya mena-mena nilit.
haha..ya la sidak rah luar nun agik agik berdebat..mana rondeng kitakurang lah. aku tuk tukang ngenjen jak..

obama merik sidang media, coba meriktauk aku supaya nya sik dienjen rah dalam blog aku.

sementara ya rah melesia....

PM kita meli cucor cempedak time polah lawatan mengejut ke Pasar Satok, eh, Pekan Rabu, rah Alor Setar hujung minggu riya tek. Mengidam padahnya tek.

ya tuk juak bagus sikit olah nya..heheh..

that's all pok!

Ken yu Sepik Inglees?

Akhirnya perintah bertindak untuk mengubah dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) nok dilaksanakan pada 2003 ya. pada masa yang sama, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan strategi untuk memartabatkan bahasa Melayu (MBM) serta memantapkan penguasaan bahasa Inggeris (MBI) di semua peringkat persekolahan.

Keputusan memansuhkan PPSMI tok dipolah lekak sidak perintah meneliti secara terperinci hasil kajian dan pemantauan mengenai dasar ya tek nok sik menunjukkan PPSMI sik dapat dilaksanakan dengan epektip, lekak mengambik kira keperluan sistem pelajaran rah sekolah-sekolah serta manfaat yang bakal diterima oleh golongan pelajar pada masa depan.

Apabila nya ditanyak sidak reporter dengan Harry Potter adakah keputusan tok adalah atas desakan politik, lebih-lebih lagik menjelang Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai pada 14 Julai tok kelak, nya menolak pendapatan sidak-sidak ya.


Muhyiddin Yassin ngeso laporan strategi memartabatkan bahasa Malaysia serta memantapkan pengajaran dan pembelajaran bahasa Inggeris di semua peringkat persekolahan..aikk??giney nya tauk dengan AmirFX dengan Su Ijamm owhhh..? (*mungkin dialog sebenar)


sementara ya tek rah Kuala Krai, Kelantan;

Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri Kelantan, Datuk Mustapa Mohamed, madah sokongan kaum kerabat guru dijangka bertambah sebab kebanyakkan sidak sik menyokong pelaksanaan PPSMI. nya ada madah juak dengan sokongan sidak tok dapatlah nulong meraih undi.

Dengan sidak guru ya tek ramei yang menentang PPSMI tok tek, nang diharap menar lah nya nok sidak tok akan berterima kasih dengan sidak perintah dengan memberik support masa pilihan raya ya klak.


Mustapa Mohamed tiba-tiba jak teringat dengan cikgu nya dolok. udah ndak kah nya ngirum kad hari guru hari ya owh..? (*mungkin dialog sebenar)


macam-macam jak sidak tok. aku pun malas mok mengulas banyak-banyak sebab aku pun bukan penganalisis politik nak. aku sekadar tukang ngenjen. walaupun aku tukang ngenjen, aku mampu juak memberik impomasi-impomasi berguna kepada kitakurang. yerrrrr mengangkat dirik sendirik.


at the end of this show, yerr, aku sisipkan sigek video clip k hiburan kitakurang semua, mungkin juak la cun juak dengan tema ku hari tok heheh..





that's all pok!
chowriaow~~

sumber rujukan
1. "Strategi martabat bahasa Malaysia"
http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Thursday/BeritaUtama/20090708233906/Article/index_html

2. "Pemansuhan PPSMI mampu raih undi: Mustapa"
http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Thursday/Mutakhir/20090709190931/Article/

Deco, Construct and Promote

hari-hari hujung minggu tok sik tauk mok polah apa. so aku dengan sik semena-mena pun melakukan sedikit make over terhadap blog tok agar nya dapat masok ke america's next top model. cheh pa kah reti. aku ada juak miker mok nunggah eric dari rancangan deco bersama eric ya. dah ku call nya nyurohnya make over blog tok. tp sik juak datang-datang ciss..


eric leong merik alasan sebab-sebab nya sekpat datang marek k nulong aku decorate blog aku (*mungkin dialog sebenar)

dalam masa aku nutok pakuk key renovate sikit-sikit blog tok, ada juak saudara kita encik onggon pun bertungkus-lumus embak dak pasir batu dan simen renovate rumah nya juak. kepak juak padahnya tek, dah lamak sik kja kontrek bah. yang menjeleskan aku nya empun blog ya dah ada dotcom rah belakang, sekda gik blogspot2 ya. semadi jak aku sekda duit, mun sik nang aku polah juak.


kedak tok la aku mikik tingkap blog aku marek. (*mungkin dialog sebenar)

sidak tok adalah pekerja kontrek nok diupah khairul onggon k renovate blog nya. (*mungkin dialog sebenar)


mm dah agak complete juak la layout blog aku ya tp sik complete and ada navbar2 ya aku sik optimizekan kepengunaan nya gik. almaklum lah lemah sikit aku pasal IT-IT tok. mun nok basic jak pandey la. tapi aku agak rajin la encarik tips and tutorial dari blog-blog lain. terima kaseh kepada yang menyumbang infomasi tersebut.


tok la rupanya kinek tok, beserta dengan tagline baru "kami mengenjen apa saja yang boleh dienjen". hehe..

owh..sambil-sambil ya nak aku mok promote la blog housemate aku. nya madah nya dah sekda kja dikala lapang dan nangga orang lain (dan aku sekali la) gago berblog juak. so nya pun came into the idea to produce a blog on movies or tv series review. aku tolong la sikit-sikit nya polah blog. nya tok suka download cita sik kesah la drama or movie. oleh itu dengan review-review ya boleh merik idea k kitakurang mok download cita apa dikala kebosanan serta kelapangan., sebab cerita yang direview agak jarang-jarang ada di malaysia. saya pun tolong kawan juga maa..hidup pirate bay..heheh tiba-tiba jak..jadi silalah layari http://bulatsgoblog.blogspot.com/


antara screenshot blog berkenaan. layarilah link ini


tok la drama kamekduak tengah layan kinek tok, Harper's Island. cita munoh-munoh. boh riso, drama tok nang best dan penoh dengan saspen. 13 episod kesemuanya. minggu tok masuk episod 12.


mmm ya jak la key kereco dan usey-usey ku hari minggu tok. minggu depan aku dah start belajar balit dah huhu~~

that's all pok, chowriaoww~

Disabilities Is No Obstacle

this is what i read on http://www.nst.com.my/ just now...............



Disabled man eyes spot in Malaysia Books of Records

KUCHING, FRI:

Junaidi Pauzan, 57, is eyeing a spot in the Malaysia Book of Records when he starts his journey in the "Racing Wheelchair Long Distance Solo Expedition" from Miri to here, a distance of 900km, tomorrow.(4th july)
The former national paralympic gold medallist is expected to become the first Malaysian to cycle solo in a wheelchair for 21 days if he completes the feat.

Junaidi, who had lost his left leg, is expected to cycle eight to nine hours daily along the main roads from Miri, making stops at the several big towns including Bintulu, Sibu, Sarikei and Sri Aman before ending up at the Kampung Gersik Waterfront here on July 25.

As part of the criteria, his racing wheelchair will be fitted with a meter to record the distance he has travelled.

The father of five children, aged between 14 and 23, said he started his preparation for the expedition last year by undergoing physical training daily and occasionally going on the roads in the racing wheelchair during weekends.
Besides physical and mental strength, the biggest challenge was the weather, Junaidi told Bernama today.



well all the best mr junaidi..you can do it..
friends, give our support for him

that's all pok..

Multi-Functional

*this comic strip is retrieved from gocomics.com


aku pun sik tauk mok update apa heheh