Pages

Followers

Selamat Hari Raya!!

di kesempatan ini aku mok mengucapkan selamat hari raya kepada kaum keluarga aku yang menyambut hari raya, rakan-rakan sahabat handai terutamanya rakan time aku belajar rah MRSM Kuching 98-02, kolej matrikulitas labuan 03-04,04-05 serta di Universitas Teknikal Malaysia Melaka 05-09. tidak lupak juak kepada rakan-rakan bloggers yang menjayakan kewujudan blog tok. boh lupak bank in duit raya rah bank rimo aku ahh kpd yang berhasrat mok polah amalkebajikan eheh..kuih2 raya ya send la ngan aku x pun tolong wakilkan makan untuk aku..maaf lah sikpat pg rmh2 ktkurg. raya tahun depan jak lah k..

owh lupak ku pak usup taiyoob kemsalam selamat hari raya..sapa2 nok nuntut unta k berjalan taem raya y boleh la nuntut dgn pak usup..


wajah pak usup taiyoob yang sebenar



that's all pok!
*pompompom bunyik merecun*

Fasting Month and Me

"aku mok kau posa seminggu. kiranya mencabar la. hadiahnya adalah roti john."


gya2 la dialog nya. aku pun ingat-ingat lupak. ya la cabaran yang diberik oleh sorang member perempuan ku. taem aku studi rah kolej matrikulasi labuan. mungki disebabkan darah urang mudak lah tek nak, so aku pun melaksanakan cabaran tersebut. aku sahor, sik makan dari terbit mentari sehingga terbenamnya mentari, diselang dengan aktiviti ke kelas, serta aku ada juak polah aktiviti seperti bermain street soccer bersama rakan-rakan. aktiviti berposa aku dapat dilaksanakan dengan agak cemerlang. setelah tamat hari cabaran, taem bukak posa ada urang anta nasik goreng ayam ngan aku.

eh..?aneh nak. "kenak gya crita kau", padah kitakurang tek.. haa..aku sebenarnya bukanlah dilahirkan sejak azali seorang islam. aku adalah melano non-muslim sebenarnya. so kiranya rah entry tok aku mok clarify something, sebab kitakurang pun sik kenal aku so sik mok menimbulkan kekeliruan.

so, berbalik cerita berpuasa tadik, pada mulanya aku sedikit kekok namun aku cepat adapt. mungkin aku seorang yang biasa hidup dengan kekeringan duit dan sentiasa berlapar menyebabkan aku sekda masalah untuk berposa sama. pelbagai jenis feedback aku terimak dari kawan-kawan. ada yang positif ada yang negatif. yang positif kedak "bagus lah kau kalah kamek urang" dan sebagainya. ada juak yang negatif seperti "kesian eh kau terpaksa ikut orang" or " ahh kau posa yangyok jak ya". namun yang sebenar nya aku nang polah apa yang orang polah time posa seperti kurang bercakap kasar atau yang tidak baik, memasukkan objek-objek ke rongga badan. tapi sik la 100% ku mampu ikut sperti membaca niat serta pergi tarawikh.

apabila dah tiba hari raya yang bakal disambut pada hari ahad tok klak maka dah 5 tahun aku berjaya berpuasa sehingga sebulan. best juak dapat merasai bulan posa tok bersama rakan-rakan seperti bangun sahur, masak-masak, turun ke bazaar ramadhan. agik ingat juak dolok aku dan member aku esan sahur makan mi bee hoon jenama pa ma campur kicap kipas udang dan paling ngeng sekali member ku sorang firdhaus beli setin kacang peas untuk sahur. samper hujung semester kacang peas ya sik dibukak. yang best juak time masak rah rumah sewa. yang dimasak 2 lauk jak, tapi jadi meriah taem member2 pegi beli kueh2 serta dengan kurma free yang boleh didapati rah stesen petronas berhampiran. aku nang suka mena la makan kurma. sama juak dgn pak usup ktkurang errkkk.

sedikit terkilan juak la, pabila posa tok rami yang berbelanja bukan-bukan untuk berbuka. beli banyak kakya membazir. then ada sesetengah orang ya berpuasa dari segi luaran namun kelakuan sik dijaga seperti klakar kasar-kasar, kuar perkataan sik sepatutnya, amal sik dilaksanakan dan banyak gik malas ku mok senaraikan.

posa tahun tok aku rasa sekejap jak maybe mungkin kali disebabkan aku terlibat menjadi peniaga roti john. so pengalaman yang baru la sebab belom penah gik berbisnes sedemikian rupa. bisnes ya ok la, ada nait turun sik la besar gilak keuntungan nya disebabkan jual rah area asrama student nak..perniagaan tatkala posa tok adalah sebagai pengenalan kepada stall kamekorang sebab aktiviti tok akan diteruskan lekak raya dengan inovasi terbaru serta menu-menu tambahah.


mm cerita-cerita aku berposa tok, ..........?time will tell.

tok jak la cerita akan pengalaman dirik. semuga posa kitakurang dengan aku sekali apat disempurnakan dengan jaya sekali eheh..raya dah dekat. dah prepare ktkurang tek?

that's all pok!
tataratata~

Mencari Rejeki di Bulan Puasa

JUH merungkai misteri kehilangan si SEN..

kehilangan si SEN bukan lah disebabkan pak usup taiyoob nunggah nya ke arabia. bukan lah juak nya jadi chef rak thai. bukan lah juak nya gago encarik kebaya k raya kelak. sik juak nya berjual kurma & popia unta. eheh

camtok juak la cita nya tek..si SEN ya start dari minggu pertama bulan posa ya tek gago juak bedagang roti john, adapun stall ya terletak mena-mena rah depan (or tepi) asrama ompuan miak UTeM. nama stall kamekorang adalah Roti John Opah Ganas. eheh..dianggotai oleh Bulat, Hakeem, Fadh dan si SEN.



hirisan serta cincangan lobak merah serta sayur kobis untuk dijadikan coleslaw untuk inti roti john. boh macam2, kalah coleslaw KFC. tapi tok bukan sayor nok aku curik dari Barn Buddy Facebook ya eh.

brader kelate tok jual nasik kukus manok goreng. nang nyaman la nasik kukus nya tok, hari-hari orang beratur meli.


tok la suasana yang sempat aku tangkap rah depan asrama ompuan ya. nang kebanyakan pengunjung ke sitok nang rami ompuan la.


suasana dari perhentian bas asrama tok. actually disekitar tok adalah pangsapuri tempat orang lain diam juak. rumah sewa aku pun dalam area-area tok juak.


haaa..tok la stall kamek orang tek. ada khemah juak sebenarnya, tapi sik dipasang hari ya. tok gambar first day. dari kiri Bulat, Hakeem, aku dan Fadh. (this picture was retreived from http://syafiqtaib.blogspot.com/)


hygiene sangat-sangat lah penting, ya la makey sarung tangan bagi memastikan kebersihan serta keyakinan pelanggan. yerrr..(this picture was retreived from http://syafiqtaib.blogspot.com/)




tok la kja mek orang petang-petang. kais petang makan sungkey, kais malam makan sahur errkk..

ada juak adik pak usup iaitu HusSEN Taiyoob mok nyuruh aku nyual kebab dagin unta dengan dagin dhab. kelak-kelak la aku pertimbangkan..errrkk!


tapi la...realiti sebenarnya kehilangan si SEN selama seminggu dengan tiba-tiba adalah disebabkan tok......apakah iteww?


sila perhatikan lampu kaler merah rah router ya dan sila tafsir kedirik..eheh..



eheh..mintak maap la kepada para rakan-rakan sekalian aku hilang tanpa khabar berita seperti roti keben, kejap ada, mun ilang susah dicarik. boh riso aku akan menghantui anda semula selepas ini. eheh.




nota palak tut: rindu juak ku beronline tok eh eheh. terharu juak sampey ada orang tercarik2.


that's all pok!
tataratata~