Pages

Followers

Berita dari Persatuan Sapi Seluruh Melaya

SAPI MATI DIPANGKAK KILAT DUMM DUMM


KUANTAN - Seorang penternak, Mat Salleh Awang-gon, 58, bercadang mok nyual beberapa ekok sapinya pake beleh masa Hari Raya Aji bulan depan.

Namun, nya tang rasa sik nyaman ati pada waktu hujan deras malam ari marek sabila mendapati sebanyak 13 ekok sapinya sik pandey balit-balit ke kandang kedak biasa.

"Kadang-kadang sik la saya heran mun sidak balit aher. Mun balit aher ya tauk jak la apa keja sidak ya, main bol rah kampung sebelah lah ya. Kedak kampung tok sekda nemiak main bol kali."

Hanya pada kira-kira pukul 8 pagi marek, baruk la Mat Salleh Awang-gon menemui bangkei 13 ekok sapinya ya mati bergelimpangan dipercayai dipangkak kilat rah ladang kelapak sawit Perusahaan Pertanian Negeri Pahang, Kampung Pantai Sepat rah sitok.

Sekda tanda serangan haiwan pemangsa ditemu melainkan kesan angus rah jungor, jobor dan kaki kesemua haiwan ya tek.

"Saya dah berkira-kira maok jual sapi-sapi ya tek itu menjelang Hari Raya Aji."

"Sampei-sampei jak, saya terdiat lah sapi-sapi ya. Nang sekda urang lain gik, nang sapi saya, tangga sumpin sidak pun saya dah tauk bahh. Limak ekok jantan dewasa, limak ekok betina dewasa dan tiga anaknya gurin, tapi sik bernyawa,'' padahnya sambil nangis run-run ketika ditemu ari marek.

"Mun giya urang kampung makan manok dengan kari sapi dalam tin jak lah Ari Raya Aji tok kelak??" tambah nya dengan nada kesal. Hingus nya sik pandey berenti mengalir.

Mat Salleh lekak ya menghubungi Jabatan Perkhidmatan Veterinar nyuroh sidak menyiasat punca kematian sapi-sapi kesayangan nya ya.

"Pegawai veterinar padah dengan saya, sapi-sapi ya mati dipangkak kilat secara serentak ketika hujan ribut antara pukul 8 hingga 12 malam tadik, sikit gik mok jadi satey,'' padah Mat Salleh Awang-gon sambil mengusap-ngusap perutnya, tanda nya mengidam mok makan sate dagin.

"Saya dah mesan dengan dak sapi-sapi ya, pakey loarbib, tapi entingai jak daknya smua," padah Mat Salleh Awang-gon dengan nada geram.

Kelihatan dak nemiak gago nangga sapi-sapi ya mati. Sidak menyangkak sapi-sapi ya leput lekak isap gam. (Gambar kecik: Mat Salleh Awang-gon atau lebih gedik tunggah gogogon, peminat sapi cekelet.)




"Banyak kenangan manis saya dengan dak sapi-sapi tok walaupun bulan depan saya mengambik keputusan mok jual sapi-sapi manjak tok," ujar sapi, eh, Mat Salleh Awang-gon kepada wartawan.

***berita sebenar carik rah http://www.kosmo.com.my/

Apa Jadi Mun Blog Terbiar..?

DAH lamak juak aku sik polah update terbaru. tedah blog tok, terbiar jak. dah bertegar jadiknya. tp kedak biasalah, mun kita ninggal rumah kita sik berjaga macam-macam jak benda tumbuh atau nok datang, contohnya kedak semak samun dengan anai-anai. sik terkecualilah dengan blog aku tok. macam-macam jak aku temu. bah kita check rah dibah.....


lekak log in masuk ke blog terus ada binatang tok. tok la cencorot blog. boh terkejut. binatang tok nang besar. tapi nya sik ngaco orang. keburukan nya ada lah nya suka makan hurup X sampey Z dalam blog trakurang.


tok la ropa sebenar cencorot blog ya

sama seperti rumah-rumah biasa, labah-labah atau dalam bahasa tempatannya rah malaya, labe-labe, yang akan menjadi pengunjung setia ke tempat yang terbiar. kebaikan labe-labe dalam suatu blog ya adalah nya akan tolong menjaga keselamatan blog kita dari ancaman-ancaman seperti malapetaka gempa bumi serta hackers-hackers.


labe-labe tok berjaya menangkap Mr. Duey daripada mencurik bunga plestik rah blog aku tok..


tapi labe-labe tok nang laju membiak. katakanlah kita ninggal 2 minggu, sidak tok boleh menghasilkan sehingga 4 keturunan labah-labah jak. tapi sik perlu riso sebenarnya sebab ada kaum nomad dari vietnam barat daya akan ngabas blog takurang dan membeli labe-labe berkenaan. labe-labe ya adalah salah satu dari makanan ruji sidak ya. jual jak dalam setumpok RM 50, sidak sanggup bayar.


anak dara kaum nomad vietnam barat daya tok menjus jak bila disuruh mak nya nolong jual labe-labe goreng rah pasar sungai maong nun.


selain dari ya ada juak tumbuh-tumbuhan liar tumbuh bak cendawan selepas hujan. kenak tumbuhan liar ya tumbuh dengan galaknya? sebab tegar dari blog kitakurang menjadi pemangkin kepada pertumbuhan tumbuh-tumbuhan ya.



antara tumbuhan nok ada sitok adalah bunga ben, atau nama saintipik nya beniso crackae. biasanya bunga tok tumbuh mekar rah area header blog serta di sebalik link-link ke blog orang lain. bau bunga tok agak plain.tp bila dicabut, nya akan mengeras. rupa nang kedak roti keben, tapi sebenarnya bunga tok sik boleh dimakan. boleh mengakibatkan kuku tercabut menyebabkan kitakurang sik dapat bergaruk dengan nikmatnya.




roti keben??bukannnn..


para selebriti amat meminati bunga tok. banyak juak la dipakey untuk majlis-majlis rasmi seperti kawin, mesyuarat PIBG, mesyuarat Tupperware serta hiasan-hiasan rah Choice Supermall.
disebabkan kekacakan bunga tok tadik, nya telah mendapat sambutan, sampe sik menang tangan aku dipolahnya mala jak orang mok mengorder bunga tok secara pukal. aku pun malas mok layan, padah jak aku sekda kredit mok topup hanset eheh.


bunga tok nang sesuai digunakan ketika majlis perkahwinan, yang terbaru time dak duak asrap sinkley dgn cinta munga kasturi kawen.


ada sigek gik tumbuhan yang agak sinonim dengan blog terbiar, iaitu midin liar. midin liar tok biasanya tumbuh dicelah-celah comment, tempat mok log in account blog serta rah setting, khususnya rah area mok nukar layout.


boh rapat gilak aaa. sidak tok mgigit.

kitakurang nang sik digalakan untuk mendekati midin liar tok sidsebabkan sifat fizikal nya jauh berbeza dangan midin-midin kotemporari yang lain. tapi bila ada kesempatan untuk mendekati midin-midin liar ya tek, harus lah memuji sidak dengan lembut dan dilarang sekali mencemuh sidaknya. boh lupak embak makanan seperti dahfa serta kentang goreng pakey sidak makan.


ipah dimakan midin liar ariya time nya mok komen rah post aku yang paling latest time raya ariya. aku sik sempat mok nolong nya. iskk2~


kewujudan unta rah blog aku tok amat membingongkan diriku. tok bukan la unta liar tapi unta nok dikirum oleh pak usup taiyoob taem raya riya. unta-unta tok untuk anak-anak buah nya si titil, si tetty serta si ipah ogy pake sidak jalan raya. aku pun lupak mok pass dengan sidak bah unta tok. sekda masa bah. ada juak la kadang-kadang aku embak unta tok ke 7 Eleven malam-malam.


tindakan rudy merudik membelai bonggol unta pak usup telah membawa padah apabila unta pak usup memakan hampir separuh daripada utak rudi merudik.



pakaian hari raya unta bertemakan manusia labe-labe amat popular pada masa kini.


masa blog tok terbiar nak, ada speku yang madah blog tok berpenunggu, berhantu serta bermombok. aku pun pelik juak ada wujud juak antu rah zaman blog memblog tok. ada ariya sidak keruk antase dengan si titil poret-poret rah shoutbox yang sidak madah ada ternampak sosok-sosok aneh. jadi aku pun nekad bercampur ketakutan sikit-sikit saje mok mengesan kewujudan benda ya duak malam dolok. dengan berpandukan buku panduan manual "Meri kite melihet mekhluk-mekhluk superneturel", akhirnya aku dapat nangga makhluk-makhluk genetik terbabit.


makhluk-makhluk halus nok aku jumpa rah swimming pool blog aku tok.


mula-mula nang ngutik juak la nangga sidak tok. tapi lamak-lamak lekak nangga olah sidak yang nakal tetapi manjak tok polah aku senang dengan sidak. boh riso, sidak sik ngaco orang.



mm..ya jak la untuk kali tok..klak ada masa kitak urang gik bercerita tentang benda aneh nok kitakurang temu rah blog kedirik.


that's all pok!
tataratata~~