Pages

Followers

Kerja

Mun kitak orang perasan nak, mun selalu rah tv ngga cerita-cerita melayu biasa nya ada dialog kedak tok.


mekcik..seye deh depet keje sekereng.

iyeke..begus le..keje ket mene..?

seye depet keje ket kelumpo.

iye ke..jeuh tue..benyek le geji kemu ye..jengen lupe inget-inget juge ket mekcik ye..

iye le..tekken seye lupe ket mekcik..


knak mst kolumpo..mun cerita ya latar belakang rah perlis, mesti dapat keja, or bekerja rah kolumpo. maka peneng ada bah dekat gik.


k lah ya jak

that's all pok!

Jangan Gila Dong

FootyVid #1


We lose together, we win together!

Turun Ke el Gato

wah wah wah..pa kabar tek..harap-harap sehat walafiat lah..lamak sik ngeblog..gago trebeling bah..mun sik tauk, reya aku turun ke kuching..kejap jak, sik lamak..dah balit semula ke mukah dah aku nektok..


simple-simple jak lah owh aku update..


beberapa tangkapan gambar bangunan wisma SALCRA. agik baru, baruk jak dibukak plestik.



30 september, aku ke sitok, ke wisma salcra, alaaaaaaaaaa, nok dekat ajak dengan UNIMAS ya bah. nyukat bangunan rah sitok. gik baru bangunan tok. barukk jak dirasmi 27 september. jadi, jamban-jamban rah bangunan tok kita gik boleh itong dengan jarik, berapa kali dah kenak flush.



dekat-dekat tengah hari aku meminta kawan ku mengidnap aku. kedong nya diam rah area samarahan sia. lepak rah rumah nya. petang ya nya ngajak jemput ehem-ehem nya rah tempat keja nya. gerek nya jadi tukang paep rah hotel grand margherita. keja angkat spana nok besar-besar.



mun aku padah mesti tak urang kenal sapa ehem-ehem kawan aku ya. haaaa..beliau yang dimaksudkan adalah sebenarnya cik Ivy. jadi bulak lah certa aku tek madah nya keja tukang paep rah hotel ya. Ivy jadi pemilik grand margherita ya. sekati jak aku polah cita gik.


entry yang berkaitan boleh diperolehi di sitok.



Ivy bersama ehem-ehem nya



pada hari sabtu bersamaan 2 october, aku berkesempatan melangsungkan, eh, salah, menghadiri persandingan kawan ku rah mrsm dolok, moksen, rah dewan pustaka. aiee, pustaka bah, tempat nemiak eksen-eksen konon-konon mok stadi padahal mok dating ya bah. pasangan moksen dengan syikin tok kenal rah USM, sama-sama kelas. so ditakdirkanlah juak sidak ada jodoh dan kawen lah sidak. sidak dah nikah rah tempat ompuan rah johor baru nun, 2 minggu sebelum ya. 





bersama rakan-rakan MRSM Kuching98/02 featuring yg lain-lain. sumber gambar adalah dari sitok. coba carik nok ney sorang kah aku..?

pasangan Wan Mokhsen Wan Mohamed dan Noor Ashyikin. owh mereka ada blog juga, ini dan ini



malam ari sabtu dgn malam ari ahad lepak-lepak dengan member laaa. lepak-lepak biasa jak. sabtu rah kubah ria ataupun orang melaya padah kube rie. malam ari ahad karaoke rah everise area BDC sia. tapi gamba-gamba sekda, kemere henpon berulah indah.

namun begitu masa rah kube rie, terserempak dengan asmawati. di chakk nya aku. tp sik sempat mok amik gamba kotan gik terkejjut. eheh..


entry yang berkaitan boleh didapati di sitok.



rabu, 3 oktober, dapat mesej dari facebook, kawan blogger juak, Kenny, mok ajak pegi nangga wayang, mok nangga cerita cina padah nya. sebab nya nangga muka aku ala-ala chinese/korean look ya lah nya ngajak aku. eheh :P .



dipendekkan cerita pegi lah nya ke rumah makcik ku tek maok ambik aku. duhal nya kenal dengan makcik aku dan sidak ya sedara juak. so secara kurang langsung aku dengan kenny tok ada lah bau-bau bacang sikit walaupun kita semua sik tauk giney ndak kah bau bacang ya waima rupa bacang ya.  so kamekduak pegi la ke Star Cineplex nok kompom sik berapa penoh, nangga cita  The Legend of The Fist; The Return of Chen Zhen ataupun the Return of Sen Sen :P



aku nang cun juak jadi hero cita ya sebenar nya :P



entry yang berkaitan serta sumber gambar boleh didapati di sitok.


pada malam terakher aku rah kuching, 8 oktober, aku berjaya bertemu-temuan dengan blogger Rudy Iskandar. walaupun beliau sebenarnya kepak lekak ambik gambar orang nikah petang ya, namun begitu nya mejal dirik nya yang nang dalam keadaan pepejal, ngajak aku keluar makan-makan. apa tek nama tempat ya tek rudy? lupak indah aku. eheh. ada juak nya ngajak Su Ijamm dgn Pak Put, namun sidak duak gagal hadir atas komitmen-komitmen yang tidak bisa dielakkan.






gambar-gambar kasi gegar dengan ala-ala artis kenak tangkap gambar oleh paparazzi Rudy Iskandar.



aihhh..ndak alah-alah bertemu dengan blogger aku tok owh. sampei aku rah mukah, aku dah tauk akan kehadiran Katie ke sitok. nya mpun jabatan ada participate program Sejiwa Senada anjuran kerajaan negeri Sarawak, di mana jabatan-jabatan kerajaan negeri dan pusat turun ke mukah polah pameran, 8-10 oktober reya.


mekduak katie bertemu malam hari ahad ya kedong esok nya mok balit gik ke kuching. pertemuan ya dipolah rah lobi hotel kingwood, mukah. antara perbincangan mekduak adalah pengalaman-pengalaman hidup, hobi masa kini serta diskusi giney mok kawenkan  kambin.  :P





Katie baruk belajar giney mok polah nombo duak.



okey lah.. ya jak lah kali tok. klak2 update gik.

that's all pok.

tataratata~

Mimpi Ngutik

Amaran udik: Entry tok mungkin mempunyai unsur-unsur yang menyebabkan pembaca loya-loya mun dibaca bila-bila masa. dinasehatkan boh maca sebelum/selepas makan. bimbingan pak usu belah mak serta makcik kantin rah tempat kerja adalah digelekkan, eh, digalakkan.


aku sebenarnya mok polah benda lain. tapi kedong nya agik dalam proses aku update benda lain dolok lah owh..


lebih kurang kdak tok lah ceta nya. malam tadik aku mimpi. dalam mimpi ya background rah rumah sapa aku pun sik tauk..ramiii..pengilan apa, aku pun sik tauk. sia sitok orang bergotong royong rah pengilan ya. biasa lah owh, mun dah urang kampung. sik tauk lah mun rah taman sukma tempat katie diam ada ndak kah polah gotong royong. takut juak time nya kawin klak sekda orang datang tolong polah kja.


aihh, alu melelat. kakya dihampar sidak kenbes/canvas rah sigek tempat nok luas ya. mok mesti mok melapah dagin sapi nok bok kenak beleh.


tapi jangkaan aku meleset.........


aihh ya bukan sapi, tapi urang. urang mati. ada duak igek body. sigek diengkah rah tepi dolok. body sidak mirah-mirah pink-pink, giya-giya la. kedak baruk keluar dari peti ais. gelik ada juak.


kakya nang sidak-sidak ya tengah ngerat body ya tek. time sidak ngerat tangan nya alu liat ke tempat lain. alu terdiat orang rah tepi aku tengah masak dagin rah dalam periok, polah sup. dagin apa aku pun sik tauk. tekak-tekak dikpun jak kitak orang owh. mok muntah ada juak. tapi bagus juak sik muntah la takut muntah dalam dunia sedar.


alu terbangun aku kakya. fuhhh..sib bait kejap jak mimpi ya. mun panjang gik ada kali sidak urang kampong ya nyuroh aku ngidang hidangan ya kepada urang rami nok datang ke pengilan ya tek.


ngutik sik? ngutik sik? ngutik bah. tapi kakya dengan tenang sekali aku sambung tido balit eheh.


ok lah ya jak lah dolok owh. kelak jumpa gik. bak kata pak usup taiyoob, "segila-gila kita tok nak, biar kita beleh sapi, jangan beleh anak kedirik rah bilit mandik. tedah anak ya."


that's all pok!
tataratata~




Kayo-kayo Bazaar Ramadhan

Amaran. Entry tok mempunyai unsur-unsur yang menyebabkan posa pembaca tebik jika dibaca di hari siang. bimbingan ibu bapa serta boss rah tempat kerja adalah digelekkan, eh, digalakkan.

hai. pa kabar tek? sehat kah? mun sakit, cepat-cepat jak ngagak doktor, sik pun carik lah pak(cik) dukun lintah.

biasa lah owh, mun dah bulan-bulan posa tok mana-mana tempat ada jak bazaar ramadan. ada yang rah belakang rumah jak, ada yang terpaksa nait bas, ada yang panjang ada juak nok kecik-kecik nok ilek-ilek jak. biasa lah lah owh, bulan posa tok selalunya nang medan pake ncarik rejeki, selain dari medan mok menahan lapar dahaga dan ngerepak benda negatip.

so sik terkecuali juak la rah mukah tok. sitok ada juak bazaar ramadhan. bukannya sekda, adaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.. mun sik cayak kaktok aku ngeso sikit-sikit.

adapun bazaar tok terletak rah medan setiaraja dekat-dekat dengan raunabaut setiaraja, dekat-dekat dengan mesjid ya bah. mun tempat aku prektikal dengan sesco dolok kamek urang madah "F1" sebab tempat nya nang kedak-kedak litar F1. mun orang tempatan sitok sidak hanya madah medan jak.

boleh lah tahan rami juak, tapi mun dekat-dekat mok sungkei alu jadi sik meriah nya.


selain daripada berjual barang makan, ada juak urang bedagang dak baju, seloar, aksesori apa indah. loarbib jak aku sik perasan gik.


"aku pikey mok bersumpin dengan makei gelang mutiara jak time raya first tok kelak" padah abang ya dengan kompiden.



kedak biasa lah, gerei-gerei kedak tok dak rempuan nang suka ngagak. aku ambik gamba sidak jak.


aihhh. xda pun shawl cik jijah rah sitok.....


somehow, ayam penyet jadi makanan kebangsaan urang sarawak. eheh..


ketiak, eh, kuewtioaw goreng dengan mee goreng rasanya tok.


Paul si suntong tunok jak sekda dalam gamba tok.


manok panggang bermadu. apatah gik manusia, ada yang hidup bermadu.

ikan, parek, dengan perut abang nok berdagang.


A: aie aie kamek ada weewiit rang bujang rah stol ujong ya koh.
B: aie aie mena lah? kenak kitak weewiit nya sik ngajak kamek.
C: aie aie aok koh sik ngajak kamek juak.
A: aie aie takduak gik gago nelan aek lior tek. malu mek mok mbak takduak.

*weewiit=alaaa, weewiit bah, sama dengan feewiitt, bersiul.



aek nyior, beli sigek percoma tempurong.


akak ya hamper2 tertunok tangan kawannya rah sebelah tegal asap tebal gilak.

aihhh..??? apa tok..??


paduhal korma pak usup kita. ney ndak pak usup owh? lamak sik temu dengan nya. dengar-dengar ladang unta nya kenak serang penyakit....


last-last beli roti john jak. mula-mula mok beli roti john rah stall member, bila pusin balit dah abis. beli jak dengan urang sebarang. frankly sekiping, sik best. ingat ku tahun marek aku berdagang roti john dengan kawan ku.




ok lah rakan-rakan. ya jak lah untok kali tok. selamat berposa dan jangan munoh rama-rama. (errkk matilah amik tagline urang lain)

that's all pok!
boh lupak duit raya!

Musim Kurma Datang Lagi!

Hai anak-anak. bertemu gik kita dalam dalam keluaran terbaru blog tok. lamak mena sik menggago dirik dalam arena pem'blog'an tok. punca utama mungkin disebabkan sekda idea2 fresh dan segar. mental block orang madah. ka creativity block? plek jak bunyik mental block. kdak urang gila jak bunyik nya. so bila dah jadi gya tek nak, alu lah datang ke masalah nombo duak, malas.

namun malas-malas aku, ada juak la aku ngabas blog urang lain, tp selalu sik berkomen kedak dolok-dolok la. walaupun aku bersunyik sepi, aku tauk juak olah kitak urang ya bah. pa gik pakputput, maaaalasku. so, boleh dikatakan keluaran kali tok kedak season baru la tek, ala-ala blog o'on ya juak la.

jadi untuk entry kali tok aku khas kan untuk ucapan selamat menjalani bulan puasa kepada muslimin dan muslimah sekalian terutamanya kepada saudara mara, rakan-rakan persekolahan ku, rakan-rakan taulan, serta rakan-rakan yang mengikuti aku rah blog, facebook, serta twitter. ingat lah, beramal serta berbuat baik berpada-pada, buat jahat dan makan jangan sesekali.

that's all pok
paparapapa~

p/s: jega-jega jak, pakcik kegemaran datang ngabas kitakurang kelak........

lalalala

aku ada rah kch dari hari senin reya..ya jak lah..eheh :P

365 Days!

hai..pa kaba..bait..?hah..?sakit..?pa polah..?apa..?inang kambin..?bgs lah..eh..pa jak dikereco aku kah..?yerrr sebenarnya mok madah blog tok dah setahun..x sangka juak lamak bertahan..dolok2 piker polah krindok ati jak..maap lah kebelakangan, ketepian tok terlalu slow sehinggakan menjadik statik..aku nektok dah beransur-ansur dah x busy..so harap2 aku akan bergiat aktip semula seperti dooooloooo2..jega jak tak urangggggg..jegaaaaaaaaaa...

HAPPY BLOGGIN' FOR ALL OF YOU AND SUPPORT SARAWAKIAN BLOG EHEH..

Oh My Wart!

pa kaba tek takurang..harap2 sehat2 jak lah owh sik sakit2..aku pun busy body skit..x la busy glak tapi tegal internet dah knak potong tek nak ya lah susah sikit mok update2 or online2 tok..

bah, aku update lah sikit2 owh..baru2 tok aku mok menamatkan bebanan serta suatu penderitaan yang dah lamak aku alami, semenjak dari sekolah menengah dolok. benda yang aku maksudkan adalah mok muang ketuat rah jarik aku..adalah dkt2 10 tahun juak menatang ya menumpang kehidupan rah jarik aku ya..segala pahit manis kehidupan aku mesti nya dah saksikan..mun ketuat ya pande kelakar mst mekduak tetak2 jak berloyar malam2..

tok dah on medication selama seminggu..ketuat ya dah xda glak rupanya..
tok la ubat nya ya tek..dapat free jak dari klinik Universiti..mun beli rah farmasi adalah dalam RM20.00


boh salah sangkak..bukannya bernanah tapi ubat ya polah kulit ya jadi puteh..

sedang menyapu ubat
gambar tambahan: bisnes khaisa@semut mirah@kesak@kesakira nek tok..gabungan kambin dengan kesak@semut mirah, alu lah jadi susu kambin mirah..dengar2 dah maju bisnes nya..bagus lah..teruskan usaha
gambar tambahan: steady alu juak mak cik tok..


**A wart (also known as a verruca when occurring on the sole of the foot or on toes) is generally a small, rough tumor, typically on hands and feet but often other locations, that can resemble a cauliflower or a solid blister. Warts are common, and are caused by a viral infection, specifically by the human papillomavirus (HPV)[1] and are contagious when in contact with the skin of an infected person. It is also possible to get warts from using condoms or other objects used by an infected person. They typically disappear after a few months but can last for years -Wikipedia-

That all pok
tataratata~~

Terima Kaseh!

KEPADA SAPA2 YANG WISH BIRTHDAY AKU MAREK (28 FEBRUARI 2010), AKU INGIN MENGUCAPKAN TERIMA KASIH..YOU ALL ARE THE BEST..TERUSKAN MENYOKONG BLOG TOK :D

P/S: I love you..ehh..!!salah..ney hadiah ku ney..??

Riang Ria Tahun Baru Cina

Apa khabar tek..?arap2 tak urang sehat jak lah boh sakit2..ya lah nektok dah musim cuti..rugi mun sakit..sempena tahun baru cina tok semua orang coba mengambik kesempatan mok plan macam2..mok berjarah rumah sanak saudara sahabat handai time tahun baru cina, ada yang plan mok kumpol angpau banyak2 dari tokey2 kedei serta tokey balak, ada juak yang sik nyambut pegi bercuti, polah reunion apa indah..

apa2 pun ada juak la ku nilit2 skit2 aktiviti2 rakan2 nok nyambut tahun baru cina tahun tok..cekidaut lah rah dibah tok..mmmm..




Persatuan Tunchey Taman Sukma nang gigih berlatih tunchey. mun sik gigih training susah sidak mok ngalah team tunchey tersohor di kuching nun, Persatuan Rentak Tunchey Tupong Indah


Tapi ada juak yang sik rela berlatih tunchey, ya lah Pak Put Jie tok menjus jak muka nya.


Edeh edeh edeh..diat jak tak urang adik Ong Jien Gon tok..nang suk alu nya makey baju raya baru..sampey nya maksa mak nya meli payung juak..


Auntie Felicia Wong encarik rejeki dengan nyual mercun. nya tok nang x jerak2, dah berapa kali dah nya kenak tangkap sidak polis dengan batman..


Kawan sekolah lamak ku duak orang tok, Eh Pat Rie Jia dgn Lai Kien Lie nang customer utama meli merecun dgn segala jenis bom..tangga mena2 tangan sidak, ya sebenarnya tangan pelsu..


Haa..bila time tahun baru cina jak, sapa nok dah kawin nang wajib juak la merik ang pau dengan dak miak, seperti yang maseh diprektikkan oleh Auntie Ivy Chuo Yen Chu tok..Auntie, boh lupak berik dgn kamek juak aaaah..



Tok la rupa ang pau tahun marek..diat jak model nya, makey songkok dgn topi koboi..ya baruk satu melesia, mena sik..?


Biasanya rumah2 sidak tok la, mun sidak rajin nang dihias dengan tanglung. kelihatan adek Mei li kita tok, nya nulong pakcik nya ngantung tanglung..boh sampei tunok rumah aaa..ngamok jak pakcik ktk klak...


Ya jak owh ku rasa kali tok..lain kali kita temu balit lah..boh lupak singgah rumah aa..tp bkn rmh aku, rumah kawan2 nok nyambut tahun baru cina tok..aku xda duit mok merik ang pau, blom adak kawin dgn xda duit tok..larikkkkkk!!!!

Oh My Tagness..! #4

Aok la aok la aku update lah. nasib-nasib jak dapat online rah opis akawan aku tok.

This Is Tag from Aida Hazlan from aidahazlan.blogspot.com

THREE NAMES YOU GO BY:

Heinsen (external purposes e.g formal)
SEN (external purposes e.g friends)
WOW (internal purposes, family members eheh)


THREE PHYSICAL THINGS YOU LIKE ABOUT YOURSELF


Eyes.
Hair
Eyebrows


THREE PHYSICAL THINGS YOU DON’T LIKE ABOUT YOURSELF:

Heights eheh
Zero (0) pack abs eheh
My Right Index Finger (have wart, haven't solve the problem yet)


THREE THINGS THAT SCARE YOU:

The Extinction of Keben Crackers
Entah
Sik Tauk


THREE THINGS YOUR EVERYDAY ESSENTIALS:
Foods
Laptop (either with or without internet)
Wearing Clothes :P


THREE THINGS YOU WANT IN A RELATIONSHIP:
Loyalty.
Love.
Sincerity

TWO TRUTHS & A LIE:

Like to finished beverages while it is still hot/cold
Able to vibrate my eyeballs
I'm an avid smoker

THREE PHYSICAL THINGS ABOUT THE OPPOSITE SEX THAT APPEALS TO YOU:

Her Smiles
Her Stare
She herself


THREE PLACE YOU WANT TO GO ON VACATION:

London
Paris
Amsterdam


THREE THINGS YOU WANT TO DO BEFORE YOU DIE:
Able to support my family
Able to roam anywhere anytime
Able to ngenjen never ending :P


THREE WAYS I AM STEREOTYPICALLY A BOY/GIRL

Watch football

Watch Girls :P


THREE FAVORITE SPORTS:

Football ( that should include futsal and street soccer)
Badminton
Rugby


THREE THINGS YOU HATE:

Cute animals were killed cruely
The thing that you want to use in instance, suddenly unavailable
Taking so much time to fall asleep


THREE PET PEEVES:

Nothing to eat or munch in the house.
No human existance at surrounding for such a long time.
No electricity


THREE STORES YOU LOVE:

Storeroom of Glory Shopping Centre, Mukah (previously working as a part-timer as a storeboy during semester break)
Sport room Store in my secondary School
My house Store room


THREE PLACES YOU’VE LIVED:

Mukah, Sarawak Darul Ehsan (hometown)
Kapit, Sarawak Darul Aman, 12 years ( my father works there, so whole family follow)
Malacca Darul Naim, 4 years (higher level studies)


THREE THINGS YOU MISS:

Childhood
The smells of my grandma's house, to more precise, bau orang tua.
Free to roam anywhere


THREE PERSON YOU LIKE TO TAG:

Katie
Keshakira
Mr. Duey

krupp krupp

update..

errr, ya jak lah..


LARIKKKKKKK!!!!!