Pages

Followers

Mimpi Ngutik

Amaran udik: Entry tok mungkin mempunyai unsur-unsur yang menyebabkan pembaca loya-loya mun dibaca bila-bila masa. dinasehatkan boh maca sebelum/selepas makan. bimbingan pak usu belah mak serta makcik kantin rah tempat kerja adalah digelekkan, eh, digalakkan.


aku sebenarnya mok polah benda lain. tapi kedong nya agik dalam proses aku update benda lain dolok lah owh..


lebih kurang kdak tok lah ceta nya. malam tadik aku mimpi. dalam mimpi ya background rah rumah sapa aku pun sik tauk..ramiii..pengilan apa, aku pun sik tauk. sia sitok orang bergotong royong rah pengilan ya. biasa lah owh, mun dah urang kampung. sik tauk lah mun rah taman sukma tempat katie diam ada ndak kah polah gotong royong. takut juak time nya kawin klak sekda orang datang tolong polah kja.


aihh, alu melelat. kakya dihampar sidak kenbes/canvas rah sigek tempat nok luas ya. mok mesti mok melapah dagin sapi nok bok kenak beleh.


tapi jangkaan aku meleset.........


aihh ya bukan sapi, tapi urang. urang mati. ada duak igek body. sigek diengkah rah tepi dolok. body sidak mirah-mirah pink-pink, giya-giya la. kedak baruk keluar dari peti ais. gelik ada juak.


kakya nang sidak-sidak ya tengah ngerat body ya tek. time sidak ngerat tangan nya alu liat ke tempat lain. alu terdiat orang rah tepi aku tengah masak dagin rah dalam periok, polah sup. dagin apa aku pun sik tauk. tekak-tekak dikpun jak kitak orang owh. mok muntah ada juak. tapi bagus juak sik muntah la takut muntah dalam dunia sedar.


alu terbangun aku kakya. fuhhh..sib bait kejap jak mimpi ya. mun panjang gik ada kali sidak urang kampong ya nyuroh aku ngidang hidangan ya kepada urang rami nok datang ke pengilan ya tek.


ngutik sik? ngutik sik? ngutik bah. tapi kakya dengan tenang sekali aku sambung tido balit eheh.


ok lah ya jak lah dolok owh. kelak jumpa gik. bak kata pak usup taiyoob, "segila-gila kita tok nak, biar kita beleh sapi, jangan beleh anak kedirik rah bilit mandik. tedah anak ya."


that's all pok!
tataratata~




Kayo-kayo Bazaar Ramadhan

Amaran. Entry tok mempunyai unsur-unsur yang menyebabkan posa pembaca tebik jika dibaca di hari siang. bimbingan ibu bapa serta boss rah tempat kerja adalah digelekkan, eh, digalakkan.

hai. pa kabar tek? sehat kah? mun sakit, cepat-cepat jak ngagak doktor, sik pun carik lah pak(cik) dukun lintah.

biasa lah owh, mun dah bulan-bulan posa tok mana-mana tempat ada jak bazaar ramadan. ada yang rah belakang rumah jak, ada yang terpaksa nait bas, ada yang panjang ada juak nok kecik-kecik nok ilek-ilek jak. biasa lah lah owh, bulan posa tok selalunya nang medan pake ncarik rejeki, selain dari medan mok menahan lapar dahaga dan ngerepak benda negatip.

so sik terkecuali juak la rah mukah tok. sitok ada juak bazaar ramadhan. bukannya sekda, adaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.. mun sik cayak kaktok aku ngeso sikit-sikit.

adapun bazaar tok terletak rah medan setiaraja dekat-dekat dengan raunabaut setiaraja, dekat-dekat dengan mesjid ya bah. mun tempat aku prektikal dengan sesco dolok kamek urang madah "F1" sebab tempat nya nang kedak-kedak litar F1. mun orang tempatan sitok sidak hanya madah medan jak.

boleh lah tahan rami juak, tapi mun dekat-dekat mok sungkei alu jadi sik meriah nya.


selain daripada berjual barang makan, ada juak urang bedagang dak baju, seloar, aksesori apa indah. loarbib jak aku sik perasan gik.


"aku pikey mok bersumpin dengan makei gelang mutiara jak time raya first tok kelak" padah abang ya dengan kompiden.



kedak biasa lah, gerei-gerei kedak tok dak rempuan nang suka ngagak. aku ambik gamba sidak jak.


aihhh. xda pun shawl cik jijah rah sitok.....


somehow, ayam penyet jadi makanan kebangsaan urang sarawak. eheh..


ketiak, eh, kuewtioaw goreng dengan mee goreng rasanya tok.


Paul si suntong tunok jak sekda dalam gamba tok.


manok panggang bermadu. apatah gik manusia, ada yang hidup bermadu.

ikan, parek, dengan perut abang nok berdagang.


A: aie aie kamek ada weewiit rang bujang rah stol ujong ya koh.
B: aie aie mena lah? kenak kitak weewiit nya sik ngajak kamek.
C: aie aie aok koh sik ngajak kamek juak.
A: aie aie takduak gik gago nelan aek lior tek. malu mek mok mbak takduak.

*weewiit=alaaa, weewiit bah, sama dengan feewiitt, bersiul.



aek nyior, beli sigek percoma tempurong.


akak ya hamper2 tertunok tangan kawannya rah sebelah tegal asap tebal gilak.

aihhh..??? apa tok..??


paduhal korma pak usup kita. ney ndak pak usup owh? lamak sik temu dengan nya. dengar-dengar ladang unta nya kenak serang penyakit....


last-last beli roti john jak. mula-mula mok beli roti john rah stall member, bila pusin balit dah abis. beli jak dengan urang sebarang. frankly sekiping, sik best. ingat ku tahun marek aku berdagang roti john dengan kawan ku.




ok lah rakan-rakan. ya jak lah untok kali tok. selamat berposa dan jangan munoh rama-rama. (errkk matilah amik tagline urang lain)

that's all pok!
boh lupak duit raya!

Musim Kurma Datang Lagi!

Hai anak-anak. bertemu gik kita dalam dalam keluaran terbaru blog tok. lamak mena sik menggago dirik dalam arena pem'blog'an tok. punca utama mungkin disebabkan sekda idea2 fresh dan segar. mental block orang madah. ka creativity block? plek jak bunyik mental block. kdak urang gila jak bunyik nya. so bila dah jadi gya tek nak, alu lah datang ke masalah nombo duak, malas.

namun malas-malas aku, ada juak la aku ngabas blog urang lain, tp selalu sik berkomen kedak dolok-dolok la. walaupun aku bersunyik sepi, aku tauk juak olah kitak urang ya bah. pa gik pakputput, maaaalasku. so, boleh dikatakan keluaran kali tok kedak season baru la tek, ala-ala blog o'on ya juak la.

jadi untuk entry kali tok aku khas kan untuk ucapan selamat menjalani bulan puasa kepada muslimin dan muslimah sekalian terutamanya kepada saudara mara, rakan-rakan persekolahan ku, rakan-rakan taulan, serta rakan-rakan yang mengikuti aku rah blog, facebook, serta twitter. ingat lah, beramal serta berbuat baik berpada-pada, buat jahat dan makan jangan sesekali.

that's all pok
paparapapa~

p/s: jega-jega jak, pakcik kegemaran datang ngabas kitakurang kelak........